NEMA NAPRETKA

MMF: Daleko je sporazum sa Grčkom

Tusk je pozvao danas Grčku da "prestane sa kockanjem" i da postigne sporazum o dužničkoj krizi poslije petomjesečnog zastoja u pregovorima sa kreditorima
1 komentar(a)
Grčka banka, Foto: Reuters
Grčka banka, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 17:09h

Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas saopštio da Grčka i njeni međunarodni kreditori nisu ostvarili napredak u premošćavanju razlika.

Nekoliko sati nakon sastanka grčkog premiejra Aleksisa Ciprasa sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Fransoom Olandom, MMF je poručio da nijedna od velikih prepreka u pregovorima nije preskočena, prenosi agencija Frans pres.

"I dalje postoje neslaganja u većini ključnih oblasti i u posljednje vrijeme nema nikakvog napretka na rješavanju tog problema. Veoma smo daleko od sporazuma", rekao je portarol MMF-a Geri Rajs.

Vlada u Atini već četiri mjeseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrijednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtjevala od kreditora otpis dijela duga.

"Plate i penzije čine 80 odsto primarne budžetske potrošnje u Grčkoj. Nije moguće da ta zemlja ostvari srednjoročne budžetske ciljeve bez reformi, pogotovo na polju penzija, penzioni sistem je neodrživ i to je svima jasno", naveo je Rajs.

On je, međutim, dodao da MMF ne želi da uskrati primanja najsiromašnijim Grcima. "Penzioneri sa najnižim primanjima bili bi zaštićeni u okviru reformi", rekao je Rajs.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas Grčku da "prestane sa kockanjem" i da postigne sporazum o dužničkoj krizi poslije petomjesečnog zastoja u pregovorima sa kreditorima.

"Više nema vremena za kockanje. U narednim danima, bojim se da neko ne kaže igra je gotova", rekao je Tusk.