Luksemburg se izvinio Jevrejima

Od 3.700 Jevreja koliko ih je živjelo u Luksemburgu prije Drugog svjetskog rata, 1.200 je ubijeno u periodu od maja 1940. do septembra 1944. godine, tokom kojeg je trajala nacistička okupacija, navedeno je na sajtu luksemburške vlade
0 komentar(a)
Luksemburg, Foto: Shutterstock
Luksemburg, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.06.2015. 07:57h

Luksemburg se izvinio jevrejskoj zajednici zbog patnji koje je preživjela tokom nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je prvi takav gest za 70 godina od kada je rat završen. Vlada Luksemburga priznala je i da su "izvijesni predstavnici" te države bili saučesnici u nacističkim zločinima.

Od 3.700 Jevreja koliko ih je živjelo u Luksemburgu pre Drugog svjetskog rata, 1.200 je ubijeno u periodu od maja 1940. do septembra 1944. godine, tokom kojeg je trajala nacistička okupacija, navedeno je na sajtu luksemburške vlade.

"Vlada se izvinjava jevrejskoj zajednici zbog patnji koje je pretrpjela i nepravdi koje su joj načinjene i prihvata odgovornost nekih zvaničnika za te neoprostive događaje", navodi se u deklaraciji koju su potpisali premijer Luksemburga Ksavijer Betel i grupa ministara.

Premijer je, takođe, usvojio rezoluciju kojoj se priznaje "patnja nanijeta jevrejskoj populaciji, njenim članovima iz Luksemburga kao i strancima, tokom nacističke okupacije u Luksemburgu".

Parlament se izvinio i za "sve prestupe, u koje su luksemburške vlasti bile uključene", preneo je AFP.

Mnogi luksemburški Jevreji, ubijeni u holokaustu, pobjegli su iz Njemačke prije rata.

Isto ovakvo izvinjenje uputila je 2009. godine i vlada susjedne Belgije.

Bonus video: