Novo lice turskog parlamenta

Promjenu u parlamentu najbolje ilustruje dolazak Dilek Odžalan, nećake kurdskog pobunjeničkog lidera Abdulaha Odžalana. Sada 27-godišnja Dilek imala je svega 11 godina kada su njenog strica turski komandosi oteli u Keniji i prebacili u Tursku gdje je osuđen na smrt vješanjem što je kasnije ukinuto a on je poslat u zatvor na jednom ostrvu. Za mnoge Turke to sada izgleda kao neki potpuno drugi svijet
92 pregleda 0 komentar(a)
HDP, Turska, Foto: Reuters
HDP, Turska, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 05:38h

Rekordni broj žena, hrišćana, etničkih Kurda i Jermena, ulazi u turski parlament nakon izbora u nedjelju, što je ogromna promjena za zemlju koja je na raznovrsnost dugo gledala kao na prijetnju nacionalnom jedinstvu.

Promjenu u parlamentu najbolje ilustruje dolazak Dilek Odžalan, nećake kurdskog pobunjeničkog lidera Abdulaha Odžalana.

Sada 27-godišnja Dilek imala je svega 11 godina kada su njenog strica turski komandosi oteli u Keniji i prebacili u Tursku gdje je osuđen na smrt vješanjem što je kasnije ukinuto a on je poslat u zatvor na jednom ostrvu. Za mnoge Turke to sada izgleda kao neki potpuno drugi svijet.

„Prije svega ja na sebe gledam kao na predstavnicu žena i mladih ljudi“, kazala je Dilek za lokalne medije. „To mogu biti i Kurdi, ali ja ću predstavljati sve izrabljivane, potlačene, ignorisane grupe, sve narode, kulture, vjere i jezike“, kazala je Dilek.

Njeno prisustvo u turskom parlamentu bilo bi nezamislivo prije svega deset godina. Međutim, upravo je Tajip Erdogan bio taj koji se suprotstavio nacionalistima i počeo pregovore sa Odžalanom i njegovom Radničkom partijom Kurdistana, a Dilek je prenosila većinu stričevih poruka iz zatvora Imrali. Ironično je to što je upravo zbog uspjeha kurdske Narodne demokratske partije (HDP) kojoj pripada Dilek, vladajući AKP ostao bez većine u parlamentu a spriječeni su Erdoganovi napori da prisvoji nova ovlašćenja.

Izbori u nedjelju su svojevrsna prekretnica u turskoj politici. U parlament će ući oko 97 žena. HDP, koju predvodi harizmatični Selahatin Demirtaš uživa podršku i van kurdske zajednice a privukao je mlade ljude i sekulariste lijevog centra koji su osjetili opasnost u Erdoganovim naporima da osvoji dvotrećinsku većinu kako bi promijenio ustav i uspostavio predsjedničku republiku. Članovi HDP su takođe i pripadnici etničkih i vjerskih manjina, kao i Naris Sulu, aktivista koji se nadao da će postati prvi gej poslanik. Izabrana su četiri poslanika iz turske hrišćanske manjine, dva iz HDP i po jedan iz CHP i AKP.

Kada je jedan advokat iz sirijske manjine izabran 2011, on je postao prvi hrišćanin u vladi nakon pola vijeka.

Nakon posljednjih izbora i tri miliona Roma će prvi put dobiti predstavnika u parlamentu. Izabrana su i dva predstavnika male etničke grupe Jazida, kao i trojica etničkih Jermena, grupe koja je u Turskoj izložena možda i najvećoj diskriminaciji.

Sukobi na kurdskom jugoistoku, ubijen lider humanitarne grupe

Tri osobe su stradale na većinski kurdskom jugoistoku Turske nakon što je ubijen lider jedne islamističke humanitarne grupe, što je izazvalo nasilne sukobe dva dana poslije istorijskog uspjeha Kurda na izborima. Motiv ubistava nije odmah bio jasan, mada je posljednjih godina bilo sporadičnih sukoba između islamista i pristalica prokurdske HDP.

Potvrđeno je da je Ajtač Baran, lider humanitarne grupe Jeni Ihja Der ubijen dok je napuštao svoju kancelariju u jugoistočnom gradu Dijarbakiru. Još dvije osobe su stradale u sukobima koji su uslijedili. Jeni Ihja Der se povezuje sa islamističkom političkom partijom Huda Par, koju podržavaju simpatizeri Hizbulaha, militantne grupe aktivne 90-ih godina.

Bonus video: