Peskov: Na G7 nije rečeno ništa novo, Rusija nastavlja pomno da prati

Peskov je kazao da G7 treba da bude svjesna koja strana mora sprovesti svoje obaveze u skladu sa sporazumom iz Minska, a to je Kijev
0 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.06.2015. 12:01h

Rusija je danas poručila da ne vidi ništa novo u stavu koji su na samitu u Njemačkoj zauzeli lideri G7 o Moskvi po pitanju sankcija i sugerisala da je bilo neslaganja u mišljenju zemalja članica G7.

Britanski premijer Dejvid Kameron i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavili su da se nadaju da će članice G7 na samitu biti ujedinjene u pogledu sankcija koje su Rusiji uvedene zbog Ukrajine.

"Da, obratili smo pažnju na najnovije izjave o sankcijama. To nisu nove teze", izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi smo, takođe, skrenuli pažnju na činjenicu da među učesnicima ovog sastanka postoje nijanse u pristupima. Neki govore o potrebi dijaloga sa Rusijom i nemogućnosti rješavanja ozbiljnih poblema bez ovog dijaloga, tako da ćemo mi nastaviti da pomno posmatramo", dodao je on, prenio je Rojters.

Peskov je kazao da G7 treba da bude svjesna koja strana mora sprovesti svoje obaveze u skladu sa sporazumom iz Minska, a to je Kijev.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov je danas apelovao na zapadne sile da se pobrinu da Kijev ispuni obaveze u skladu sa tim sporazumom, uključujući povlačenje teškog naoružanja i davanje veće autonomije regionima pod kontrolom proruskih snaga.

"Mi polazimo od činjenice da će Njemačka i Francuska i druge kolege u EU i SAD sarađivati sa ukrajinskim vlastima i podstaći ih da u potpunosti primijene sporazum iz Minska", kazao je Lavrov.

Bonus video: