Junker: Izlazak Grčke iz eurozone nije opcija

On je izrazio razočaranost Ciprasom i rekao da Ciprasa smatra prijateljem ali da "on mora poštovati minimum pravila da bi ostali prijatelji"
1 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Beta/AP
Žan-Klod Junker, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2015. 12:08h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas, na konferenciji za novinare prije početka samita G7 u Njemačkoj, da izlazak Grčke iz eurozone nije opcija, ali je upozorio da to ne znači da on može "izvući zeca iz šešira" da to spriječi.

Junker je optužio Atinu da nije dostavila listu alternativnih reformi, nakon što je grčki premijer Aleksis Cipras u petak u parlamentu rekao da su zahtjevi kreditora "apsurdni".

"Aleksis Cipras, koji je moj prijatelj, obećao je da će do četvrtka uveče dostaviti drugi, alternativni predlog... Ja nikada nisam dobio taj alternativni predlog", dodao je Junker, prenio je AFP.

On je izrazio razočaranost Ciprasom i rekao da Ciprasa smatra prijateljem ali da "on mora poštovati minimum pravila da bi ostali prijatelji", prenio je Rojters.

Junker je kazao da očekuje pregovore sa Ciprasom i drugim liderima eurozone na marginama samita EU i Latinske Amerike koji u srijedu počinje u Briselu.

Na pitanje kada ističe krajnji rok za postizanje sporazuma sa Grčkom, kojoj ubrzano ponestaje novca i možda neće moći da vrati dugove koji stižu na naplatu ovog mjseca, Junker je odgovorio da će rok sigurno postojati, ali nije naveo datum.

Bonus video: