U Belgiji istraga zbog navoda o špijuniranju evropskih zvaničnika

"To bi posebno bilo nezgodno, ako se ima u vidu oštra reakcija njemačke kancelarke Angele Merkel poslije navoda da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon. Ona je tada odmah telefonirala Obami i tražila objašnjenja", rekao je belgijski ministar za telekomunikacije Aleksandar De Kro
0 komentar(a)
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2015. 10:14h

U Belgiji je otvorena istraga zbog navoda da su njemačke tajne službe, u saradnji sa američkom Nacionalnom obavještajnom službom (NSA) špijunirale evropske zvaničnike i niz značajnih institucija u Evropi, posebno onih vezanih za odbranu, saopštio je danas portparol belgijskog tužilaštva.

"Možemo da potvrdimo da je otvorena preliminarna istraga", rekao je portparol federalnog tužilaštva Žan Paskal Toro.

Belgijska vlada je od obavještajne službe Belgije već zatražila sprovođenje istrage.

Ako bi se utvrdilo da su njemačke tajne službe prisluškivale evropske zvaničnike i institucije, Njemačka bi morala da pruži određena objašnjenja, rekli su belgijski zvaničnici.

"To bi posebno bilo nezgodno, ako se ima u vidu oštra reakcija njemačke kancelarke Angele Merkel poslije navoda da je NSA prisluškivala njen mobilni telefon. Ona je tada odmah telefonirala (predsjedniku SAD) Baraku Obami i tražila objašnjenja", rekao je belgijski ministar za telekomunikacije Aleksandar De Kro.

Istraga u Belgiji je pokrenuta zbog navoda da je NSA njemačkim obavještajnim službama dala mejl adrese i brojeve mobilnih telefona koje je u periodu izmedju 2005. i 2008. godine trebalo prisluškivati, pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Njemačke službe su, međutim, to iskoristile za prisluškivanje evropskih visokih zvaničnika i nekih institucija.