Cipras: Nema sporazuma bez obećanja o otpisu duga

Povjerioci Grčke iz eurozone i MMF-a su protiv toga da uključe otpis duga u pregovore o davanju pomoći Grčkoj, prenosi Rojters
63 pregleda 2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 20:12h

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je večeras u parlamentu da grčka vlada neće prihvatiti sporazum sa povjeriocima koji ne uključuje obećanje o otpisu duga, što njegova vlada već dugo zahtijeva.

Povjerioci Grčke iz eurozone i MMF-a su protiv toga da uključe otpis duga u pregovore o davanju pomoći Grčkoj, prenosi Rojters.

Cipras je u drugom današnjem obraćanju pred grčkim parlamentom ponovio da neće prihvatiti novi plan o pomoći kada aktuelni istekne krajem juna.

Cipras je ranije danas kazao da njegova vlada ne može prihvatiti, kako je rekao, iracionalne i apsurdne predloge koje su međunarodni kreditori ove nedjelje dostavili Atini, uz insistiranje da bilo kakvo rješenje situacije mora sadržati izvjestan otpis duga u cilju definitivnog rješenja za grčku krizu.

On je, ipak, izrazio nadu da dogovor još može biti postignut, prenio je Rojters.

Polovina Grka želi da Cipras prihvati predlog kreditora

Gotovo polovina Grka želi da premijer Aleksis Cipras prihvati predlog međunarodnih povjerilaca o rješenju grčke krize, dok 35 odsto vjeruje da ga treba odbaciti, pokazuje danas objavljena anketa.

Atina i njeni kreditori su već nekoliko mjeseci u pregovorima o sporazumu za dobijanje dalje pomoći, prenio je Rojters.

Najnoviji predlog povjerilaca izazvao je raspravu i oštre reakcije unutar Ciprasove partije Sirize, koja smatra da je sporazum u suprotnosti sa obećanjima o okončanju mjera štednje, navodi Rojters.

Na osnovu ankete koju je sprovela firma Metron Analizis za list Parapolitika, gotovo 60 odsto Grka podržava strategiju svoje vlade u pregovorima sa povjeriocima iz EU i MMF, dok je 35 procenata protiv.

U obraćanju na vanrednoj sjednici parlamenta, Cipras je rekao da je bio neprijatno iznenađen predlogom koje su mu zvaničnici MMF, Evropske centralne banke i Evropske komisije izložili tokom njegove posjete Briselu, gdje je razgovarao sa predsjednikom Komisije Žan-Klodom Junkerom, prenosi agencija AP.

Grčki premijer je, prema izvještaju Rojtersa, okarakterisao predlog kreditora o isplati pomoći Atini u zamjenu za sprovodenje reformi kao nerealan, rekavši da ga ne može prihvatiti i da očekuje njegovo povlačenje.

Prema njegovim rečima, predlog koji je Atina ove nedelje dostavila kreditorima jedina je realistična osnova za postizanje sporazuma sa poveriocima, navodi agencija.

Bonus video: