Najavljeno emitovanje Muhamedovih karikatura Gerta Vildersa je provokacija

Vildersova antiislamska retorika, kao i njegovi kratki filmovi, u prošlosti su raspaljivali žestoke strasti širom muslimanskog svijeta i doveli do brojnih prijetnji smrću samom Vildersu zbog čega on danas živi pod 24-časovnom policijskom zaštitom
3 komentar(a)
Gert Vilders, Foto: Reuters
Gert Vilders, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2015. 17:24h

Umjereni holandski muslimani nazvali su danas planove za televizijsko emitovanje karikatura proroka Muhameda provokacijom.

Takvo prikazivanje je juče najavio poslanik u holandskom parlamentu Gert Vilders, poznat po svojim antiislamskim ubjeđenjma.

Danas, međutim, u Holandiji nema znakova bogzna kakvog uzbuđenja zbog toga. Agencija Asošiejted pres (AP) ocjenjuje da je to možda zbog toga što su muslimani u toj zemlji navikli na ispade njima nesklonog poslanika.

Advokat Ejder Keze, koji je ranije zastupao muslimansku organizaciju koja je bezuspješno pokušala da zabrani jedan Vildersov kratki film, kaže da ta tišina poslije takve najave dolazi otud što muslimane u Holandiji "više nije lako uvrijediti".

Vildersova antiislamska retorika, kao i njegovi kratki filmovi, u prošlosti su raspaljivali žestoke strasti širom muslimanskog svijeta i doveli do brojnih prijetnji smrću samom Vildersu zbog čega on danas živi pod 24-časovnom policijskom zaštitom.

Početkom maja, u SAD, u Dalasu, ubijena su dvojica muškaraca koji su izveli napad na kulturni centar u kojem se odvijao konkurs za karikature na temu proroka Muhameda. Gost te večeri na tom mjestu bio je i Vilders, koji je poslije napada izjavio da je "šokiran" tim "napadom na slobodu".

Petnaestak dana ranije, Vilders je bio glavni govornik na antiislamskom skupu u Drezdenu na istoku Njemačke, na kome je prisustvovalo 10 hiljada ljudi a koji je organizovala grupa Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, poznata pod svojom njemačkom skraćenicom Pegida.

U istom gradu, istog dana, održan je i kontramiting, pod nazivom "Oslobodimo Drezden od nacista", na kome je učestvovalo 2.500 ljudi.

Gert Vilders je na čelu euroskeptične Partije slobode. Na izborima u maju 2014. za Evropski parlament, Partija slobode dobila je 5 odsto manje glasova nego na izborima pet godina ranije - od podrške 17 odsto glasača, partija je spala na podršku njih 12 odsto.

Bonus video: