Letonija: Ministar odbrane Vejonis izabran za predsjednika

Peta runda, u kojoj je dobio 55 glasova, ipak je morala da bude održana jer u prethodnima Vejonis nije imao većinu
53 pregleda 0 komentar(a)
Rajmond Vejonis, Foto: Beta-AP
Rajmond Vejonis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.06.2015. 19:41h

Poslanici letonskog parlamenta izabrali su danas ministra odbrane Rajmondsa Vejonisa za novog predsjednika te baltičke zemlje, prenijeli su mediji.

Vejonis (48), izabran je u petoj rundi glasanja, u parlamentu koji broji 100 poslanika.

Vejonis će na mjestu šefa države zameniti Andrisa Berzinsa - koji se nije kandidovao za sledeći četvorogodišnji mandat - i postati peti predsjednik Letonije, članice NATO-a, od kada je postala nezavisna od Sovjetskog Saveza.

"Pitanje bezbjednosti je važno, jer je situacija u regionu tako nepredvidiva", rekao je Vejonis za agenciju AP.

"Rusija nastavlja svoje aktivnosti na našim granicama. Treba da ojačamo bezbjednost u Letoniji i baltičkim zemljama", dodao je Vejonis.

Kao kandidat Unije zelenih i poljoprivrednika, partije desnog centra koja je dio vladajuće koalicije, Vejonis je porazio Egilsa Levitsa, sudiju Evropskog suda pravde, pošto su dvojica drugih kandidata ispala u prethodnim rundama glasanja.

Peta runda, u kojoj je dobio 55 glasova, ipak je morala da bude održana jer u prethodnima Vejonis nije imao većinu.

Biolog po zvanju, Vejonis je bio ministar za zaštitu životne sredine, a zatim 2011. postao član Nacionalnog bezbjednosnog komiteta. Na mjesto ministra odbrane u vladi desnog centra postavljen je u januaru ove godine.

Vejonisovo iskustvo u oblasti bezbjednosti smatra se kao veliki plus, posle intervencije Rusije u Ukrajini, ocjenjuje AP.

Osim Vejonisa i Levitsa, kandidati za predsjednika bili su bivša košarkaška zvijezda i bankar Martinš Bondars i član proruske partije koja podržava rusku manjinu u zemlji Sergejs Dolgopolovs.

Bonus video: