Rusija: Ovo je ključni svjedok udesa malezijskog aviona

Prema riječima istražitelja, Agapov je posvjedočio da je 17. jula prošle godine, ukrajinski borbeni avio Suhoj-25 kojim je letio kapetan Vološin “upućen na vojni zadatak”
15 komentar(a)
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Malezijski avion, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2015. 11:09h

Ruske vlasti objavile su identitet osobe za koju tvrde da je ključni svjedok udesa malezijskog putničkog aviona u regionu Donjecka u Ukrajini i saopštile da je svjedok pod zaštitom ruske države, objavila je mreža Rusija danas.

Riječ je o Jevgeniju Agapovu, mehaničaru za avio-naoružanje u ukrajinskom vojnom vazduhoplovstvu. On je ukrajinski gradjanin i služio je kao vojni mehaničar u prvoj eskadrili ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva.

“Odlučili smo da objavimo (ime svjedoka) povodom sumnji izrečenih u nekim medijima o tome da li svjedok zaista postoji”, izjavio je portparol ruske istražne komisije za udes malezijskog aviona Vladimir Markin.

On je rekao da je svjedok dobrovoljno prešao rusku granicu i izrazio želju da sarađuje sa ruskim vlastima.

Prema riječima istražitelja, Agapov je posvjedočio da je 17. jula prošle godine, ukrajinski borbeni avio Suhoj-25 kojim je letio kapetan Vološin “upućen na vojni zadatak”

Avion se vratio na aerodrom bez naoružanja, a svojim kolegama Vološin je rekao da je avion bio “u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu”, prenio je portparol istražne komisije.

On je još rekao da je kasnije svjedok Agapov doznao da se avion Malezija erlajnsa srušio u regionu Donjecka.

Proizvođač ruskog raktnog sistema Buk za protivavionsku odbranu saopštio je u utorak da je malezijski avion na letu MH17 koji se srušio u ljeto 2014. na istoku Ukrajine, oboren starijom verzijom tog sistema, koji ruska vojska više ne koristi, ali koji ukrajinska vojska još ima.

Mihail Mališevski, savetnik direktora ruskog državnog konzorcijuma Almaz-Antei, izjavio je juče na konferenciji za novinare u Moskvi da je analiza objavljenih fotografija ostataka aviona pokazala da rupe u olupini odgovaraju specifičnom tipu sistema Buk i njegovih bojevih glava.

Kontroverze oko toga ko je oborio malezijski avion na istoku Ukrajine 17. jula 2014. godine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade, ne prestaju. Ukrajina i Zapad vjeruju da su letjelicu raketom oborili ruska vojska ili proruski separatisti, a Rusija to negira.

Direktor Almaz Anteia Jan Novikov izjavio je da su svi podtipovi sistema Buk opremljeni šrapnelima različitih oblika, i da se onaj koji je pogodio avion, nalazi u arsenalu Ukrajine, ali ne i Rusije.

Bonus video: