Snouden: Čega se Britanska vlada toliko plaši?

"NSA je dizajnirala čak i sisteme koji funkcionišu u Velikoj Britaniji, što znači da je u vašoj zemlji instalirana američka špijunska oprema", izjavio je Snouden.
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2015. 08:49h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden kritikovao je Veliku Britaniju zbog toga što igra aktivnu ulogu u mreži nadgledanja koju je osnovala američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) i rekao da su žrtvovana prava i potrebe britanskih građana.

"Zašto je britanska vlada toliko tajnovita? Čega se toliko plaši - svojih građana? Oni se plaše štetne javne debate. Jer kada bi javnost znala šta rade, mogli bismo da ih tužimo i pobijedili bismo... Britanska vlada ne pokušava da sačuva građanske slobode, već da ih ograniči", rekao je Snouden odgovarajući na pitanja londonske publike putem video linka u organizaciji "Amnesti internešenela".

U pitanjima i odgovorima, koji su trajali 40 minuta uoči specijalnog prikazivanja Oskarom nagrađenog dokumentarnog filma o Snoudenu "Građanin četiri", on je rekao da je nadgledanje masovnih razmjera neefikasno u hvatanju terorista, ali je omogućilo vladi da "kopa" po životima poslušnih građana.

"Vlada u Velikoj Britanij, zapravo, pokušava da reformiše zakone na vrlo negativan način - kazao je Snouden, dodajući da političari hoće da izmijene zakon da bi hakovali kompjutere ljudi koji uopšte nisu obavještajna meta, prenosi "Raša tudej".

Snouden, koji je objelodanio tajni program nadzora Nacionalne bezbjednosne agencije, iznio je mišljenje da je britanska bezbjednosna agecnija GĆQ, zajedno sa drugim američkim saveznicima, bila neodgovorna zato što je dozvolila da NSA instalira tehnologiju za nadgledanje i diktira kako da se koristi.

"NSA je dizajnirala čak i sisteme koji funkcionišu u Velikoj Britaniji, što znači da je u vašoj zemlji instalirana američka špijunska oprema i vlada jednostavno vjeruje NSA da će im dati nešto čemu nemaju pristup, da to neće upotrebiti protiv vas", izjavio je Snouden.

"(Britanski premijer) Dejvid Kameron se nalazi u bazama podataka kao i svi drugi", rekao je on kada su ga pitali da li američke agencije imaju pristup podacima britanskih javnih ličnosti.

Bonus video: