Češka se plaši prelaska na euro

Babiš je predložio da se Česi o ulasku u eurozonu izjasne na referendumu
0 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.06.2015. 08:29h

Češka se plaši prelaska na euro zbog straha da bi morala da plaća dugove Grčke, jer su to negativni aspekti i to ključni ekonomske prirode.

Češki ministar finansija, Andrej Babiš, je nakon sastanka o euru kod predsjednika Češke Miloša Zemana, predložio da se Česi o ulasku u eurozonu izjasne na referendumu, prenosi Tanjug.

Zeman, koji je pristalica što hitnijeg ulaska Češke u eurozonu, razgovarao je sa premijerom te zemlje Bohuslavom Sobotkom, Babišom, guvernerom i viceguvernerom Češke narodne banke, Miroslavom Singerom i Jiržijim Rusnokom, o tome kako da se prekine otezanje sa obavezom uvođenja eura, sa kojom se Češka složila prilikom ulaska u EU.

“Za mene je glavna nepoznanica Grčka. Svako zna da Grčka neće platiti svoje dugove, da je bankrotirala”, kazao je Babiš, koji se protivi brzom prelasku na euro.

On je, kao glavne prednosti euva, naveo stabilnost prilikom izvoza i uvoza i za strana ulaganja, ali i dodao da zajednička evropska valuta nije garancija privrednog rasta, ni boljih uslova za preduzeća i građane.

“Mislim da javnost nije informisana o prednostima i manama ulaska u eurozonu, tako da bi ljudima trebalo da presenemo više informacija o pozitivnom i negativnom. Mislim da bi bilo dobro da se raspiše kontrolni narodni referendum, recimo zajedno sa izborima 2017. godine”, kazao je Babiš.

Sobotka se takođe zalaže za bolje informisanje građana, ali smatra da su prednosti prelaska na euro veće od nedostataka.

“Uvjeren sam da je strateški doprinos eura za stabilnost, zaposlenost i konkurentnost Češke veći od negativnih strana”, saopštio je Sobotka.

Eksperti procjenjuju da je najraniji mogući rok ulaska Češke u eurozonu 2020. godine, jer će o njemu odlučivati tek sljedeća Vlada, nakon parlamentarnih izbora 2017. godine.

Bonus video: