Ciprasov razgovor sa Olandom i Merkelovom "prošao dobro"

Cipras tvrdi kako nije navodna grčka nepopustljivost ono što odlaže dogovor već insistiranje kreditora da Grčka nastavi da slijedi put štednje
0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2015. 07:02h

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je u nedjelju sa liderima Francuske i Njemačke telefonom, drugi put za posljednja tri dana, kako bi razmatrali napredak pregovora između Atine i njenih kreditora, saopštavaju grčki zvaničnici.

Razgovor sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel potrajao je 35 minuta i "prošao veoma dobro". Dogovoreno je da sporazum mora da bude finalizovan veoma brzo, saopštavaju grčki zvaničnici, a prenosi AP.

Njemačka vlada je objavila kako je razgovor bio konstruktivan, ali nije saopštila nikakve druge detalje.

Optimistička saopštenja grčkih zvaničnika u posljednjih nekoliko dana povodom "tehničkih pregovora" u Briselu inače nisu bila praćena sličnim saopštenjima drugih strana.

Vladi partije Siriza, izabranoj u januaru, dramatično ponestaju finansijska sredstva. Hitno joj je potrebno da se sa kreditorima sporazumije oko toga kakve reforme treba da sprovede kako bi dobila 7,2 milijarde eura, na osnovu planu pomoći koji je Grčku "održavao na površini" tokom posljednjih pet godina.

Nakon razgovora s Olandom i Merkelovom, Cipras je imao dvosatni sastanak sa svojim ministrom finansija Janisom Varufakisom, koji je novinarima saopštio kako je optimista u pogledu "skorog sporazuma".

Grčka TV stanica Skai javila je kako bi Cipras u ponedjeljak mogao da se pridruži Olandu, Merkelovoj i predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u Berlinu.

Njemački zvaničnici su saopštili kako to ne mogu da potvrde, dok zvanična Atina nije imala komentar.

Ponavljane tvrdnje grčkih zvaničnika kako je sporazum s kreditorima "iza ugla" je u oštrom kontrastu sa Ciprasovim komentarom objavljenim u nedjelju na vebsajtu pariskog Monda.

Cipras u njemu ističe kako nije navodna grčka nepopustljivost ono što odlaže dogovor već insistiranje kreditora da Grčka nastavi da slijedi put štednje.

On napominje da se, sudeći prema sadašnjim okolnostima, rađa jedna "tehnokratska monstruoznost", čija je prva žrtva Grčka, a koja će Evropu u potpunosti skrenuti sa njenih temeljnih principa.

Bonus video: