Većina Francuska ne želi Sarkozija ponovo za predsjednika

Slična anketa koja je ranije sprovedena je pokazala da čak 77 odsto ispitanika ne želi da se i sadašnji predsjednik Fransoa Oland kandiduje 2017. godine
1 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 16:16h

Većina Franzuca, njih 72 odsto, ne žele Nikolu Sarkozija za predsjedničkog kandidata na izborima 2017. godine, uprkos pokušajima da promijeni svoju reputaciju.

Prema istraživanju koje je sporeveo francuski centar za ispitivanje javnog mnjenja “Odoksa“, 72 odsto ispitanika ne želi da se bivši predsjednik vrati na tu poziciju.

Bivši francuski predsjednik Sarkozi objavio je da se njegova opoziciona stranka Unija za narodni pokret (UMP) od sada zove "Republikanci", što analitičari ocjenjuju pokušajem te stranke da poboljša imidž uoči predsjedničkih izbora 2017. godine.

Članovi te desničarske stranke su sa 83 odsto glasova za podržali promjenu imena, iako je u onlajn glasanju učestvovalo samo 46 odsto članova UMP-a, pokazali su rezultati koje je objavilo čelništvo partije, prenose agencije.

"Republikanci ne predstavlja samo novo ime stranke. To je poziv svim onima koji su uznemireni što vide kako Republika iz dana u dan propada i onima koji žele da zaustave to propadanje", napisao je Sarkozi u poruci objavljenoj na novom sajtu stranke, republicains.fr.

Kako je centar “Odoksa“ naveo, 79 odsto ispitanika je navelo da ne vjeruje da će promjena naziva dati Sarkoziju novi početak.

Slična anketa koja je ranije sprovedena je pokazala da čak 77 odsto ispitanika ne želi da se i sadašnji predsjednik Fransoa Oland kandiduje 2017. godine.

Bonus video: