Evropski socijalisti kritikuju MMF zbog Grčke

Izjava Kristin Lagard je izazvala novu navalu grčkih štediša na banke koji su samo u četvrtak bankarskih računa u zemlji povukli nekoliko stotina miliona eura
0 komentar(a)
Grčka vojna parada, Foto: Reuters
Grčka vojna parada, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 14:23h

Evropski socijalisti su oštro kritikovali izjavu direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard da Grčkoj prijeti napuštanje zone eura i naglasili da je to udarac pregovorima koji se vode upravo da bi se našlo rješenje za izvlačenje Grčke iz krize nastale takođe zbog “otrovnih mjera stezanja kaiša, koje je prvenstveno nametnuo MMF”.

Istovremeno je sekretar američke centralne banke Džek Lu zatražio od vlade u Atini i međunarodnih povjerilaca grčkog duga, a to su poglavito Evropska unija i MMF, da nađu “savitljivo rješenje” za stabilizaciju Grčke i spriječe “nesreću kojom bi Grčka bila primorana da napusti zonu eura”.

Neki američki i evropski analitičari smatraju da Vašington ne želi izlazak Grčke iz eurozone, jer bi to ojačalo i druge težnje za “labavljenjem EU” i pogodilo cijelu svjetsku ekonomiju, a Grčka je važna i kao partner za energetsko snabdjevanje Evrope i naročito priliva gasa iz Azerbejdžana i drugih izvora, što snažno podržavaju SAD.

Direktorka MMF Lagard je poručila da opasnost izlaska Grčke iz zone eura prijeti jer nema izgleda da se postigne dogovor o temeljitim reformama u Grčkoj i davanju dalje finansijske pomoći Atini, uz opasku da to ne bilo lako, ”ali ne i kraj za eurozonu”.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je prethodno predočio da bi u slučaju izlaska Grčke iz zone eura to značilo “veliku opasnost jer bi anglo-sanksonski svijet učinio sve što može da razbije tu zonu bezbjednosti i napretka” u EU.

Junker je podvukao da je ekonomsko i monetarno zbijanje eurozone neopozivo.

Kako je saopštio predsjednik socijalističkih stranaka u EU Đani Pitela “jasno je da neko i dalje odbija da izvuče pouke iz ranijih grešaka Trojke”, Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF, čiji su glavni ekonomisti svojevremeno priznali da su drastične mjere stezanja kaiša Grčkoj izazvale još veće zaduživanje, pad društvenog proizvoda i porast bijede i nezaposlenosti.

Pitela je naglasio da MMF ne može odlučivati o eurozoni, ali je upozorio i da se “neke zemlje članice EU igraju vatrom, jer bi bile odgovorne ne samo za Grčku već i pogubne posljedice po celu eurozonu”.

Potpredsjednica evropskih socijalista Marija Žoao Rodriges je stavila do znanja da “izbor za Grčku ne može biti samo izbor između katastrofalnog izlaska iz eurozone ili povratak na propale recepte stezanja kaiša iz proteklih godina”.

To mora biti, kako je naglasila, “mnogo bolji lijek sveobuhvatnih reformi, počev od djelotvornog ubiranja poreza i modernizacije državne uprave, ali i programa investicija i otvaranja novih radnih mjesta, uz ciljeve budžetske ravnoteže, ali onoliko teške koliko zahtjevaju kreditori”.

Izjava Kristin Lagard je izazvala novu navalu grčkih štediša na banke koji su samo u četvrtak bankarskih računa u zemlji povukli nekoliko stotina miliona eura.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen je izjavio da se pregovori s Grčkoj nastavljaju i naglasio da “ne postoji scenario izlaska Grčke iz zone eura”.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je saopštio da “povoljne vesti koje stižu iz Atine i dalje ne odražavaju potpuno stanje u pregovorima Atine i poverilaca”.

Bonus video: