Češka za zajednički odgovor EU na rusku listu nepoželjnih Evropljana

Nadzorni odbor kontroliše upotrebu finansijskih sredstava i raspolaganje imovinom Partije na svim nivoima, kontroliše i potvrđuje godišnji izvještaj Partije o materijalno-finansijskom poslovanju
1 komentar(a)
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Bohuslav Sobotka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2015. 12:14h

Češka neće samostalno reagovati na "crnu listu" evropskih političara i poslanika kojima je Rusija zabranila ulazak na njenu teritoriju, i tražiće objašnjenje zašto su među 89 nepoželjnih Evropljana i četvorica Čeha, a premijer Bohuslav Sobotka kazao je da očekuje jedinstveni zajednički odgovor EU Kremlju.

Na zvaničnom spisku, koji su ruske vlasti razaslale ambasadama članica SAD, obreli su se, pored ostalih, i predsjednik Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma parlamenta, bivši šef diplomatije Češke knez Karel Švarcenberg, bivši evropski komesar za proširenje Štefan File, evroposlanik Jaromir Štetina i potpredsjednik opozicione Švarcenbergove TOP09, Marek Ženíšek.

Susjedna Poljska ima čak 18 imena na listi, a među njima su i bivši predsjednik Evropskog parlamenta, nekadašnji poljski premijer Ježi Buzek, europoslanik Jacek Sarjuš Volski, bivša ministarka spoljnih poslova Ana Fotiga i predsjednik Senata poljskog parlamenta Bogdan Borusevič, koji je od ranije znao da je na ruskoj internoj crnoj listi.

Borusevič je to saznao pošto je Rusija odbila da ga pusti u Moskvu na sahranu ubijenog lidera ruske opozicije Borisa Njemcova početkom marta, kada je Borusevič trebalo da predvodi poljsku delegaciju.

"Ne smatram da Češka treba da preduzima nekakve samostalne korake. Sigurno ćemo se posavjetovati u okviru EU da li na to treba nekako posebno da reagujemo", kazao je danas novinarima premijer Sobotka, i dodao da je ruska "crna lista" odmazda Moskve za sankcije.

"To je jednostrani korak ruske strane. Taj spisak nema nikakav međunarodni pravi okvir. Ne shvatamo zašto su tamo imena naših političara i tražićemo objašnjenje", kazala je danas portparol češkog Ministarstva inostranih poslova, Mihaela Lagronova.

"Ukoliko Rusija ne bude beskonačno širila svoje teritorije, izdržaću tu zabranu neko vrijeme dok je Putin na vlasti. Za mene je to dokaz da svoj posao radim dobro", reagovao je Ženjišek na zabranu ulaska u Rusiju.

Europoslanik Jaromir Štetina kazao je medijima da je njemu ulazak u Rusiju zabranjen još od 2000. godine, zato što se već tada obreo na spisku nepodobnih novinara.

"Na ovom novom spisku sam sa nizom kolega iz Evropskog parlamenta. To su uglavnom hrabri ljudi koji umiju da razmišljaju. U njihovom društvu mi je dobro", poručio je Štetina.

Bonus video: