ŽELE KONKRETNE REZULTATE

Oland, Merkel i Putin razgovarali o Ukrajini

Lideri su razmijenili mišljenje o potencijalnim dodatnim mjerama koje bi podržale krhko primirje, rekao je portparol Kremlja i dodao da je bilo riječi i o budućim sastancima na visokom nivou radi podrške u implementaciji Minskog sporazuma
0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ukrajina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.05.2015. 17:37h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su danas predsjednika Rusije Vladimira Putina da hitno primijeni mjere dogovorene Minskim sporazumom, saopštila je kancelarija francuskog predsjednika.

Oland i Merkel su, kako se navodi, razgovarali telefonom sa Putinom u ranim popodnevnim časovima i rekli mu da žele da vide konkretne rezultate četiri radne grupe koje se bave političkim, bezbjednosnim, ekonomskim i humanitarnim pitanjima na istoku Ukrajine.

Sa druge strane, Kremlj je saopštio da je Putin izrazio zabrinutost zbog "učestalog granatiranja civilnih objekata od strane ukrajinskih snaga što je dovelo do civilnih žrtava", prenio je Rojters.

Lideri su razmijenili mišljenje o potencijalnim dodatnim mjerama koje bi podržale krhko primirje, rekao je portparol Kremlja i dodao da je bilo riječi i o budućim sastancima na visokom nivou radi podrške u implementaciji Minskog sporazuma.

Pariz takođe navodi Oland i Merkel takođe žele da vide napredak u poštovanju primirja i zabrani upotrebe teškog naoružanja, oslobađanju zarobljenika i obnavljanju ekonomskih veza između zone na istoku Ukrajine i ostatka zemlje.

U Parizu će 10. juna biti održan sastanak zvaničnika Franuckse, Njemačke, Ukrajine i Rusije na kojem će biti razmatran napredak u primjeni Minskog sporazuma, kaže se u saopštenju francuskog predsjednika.

Preporučujemo za Vas