Duda zvanično preuzeo dužnost šefa poljske države

Duda je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede euro "tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu"
1 komentar(a)
Andžej Duda, Eva Kopač, Foto: Reuters
Andžej Duda, Eva Kopač, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 13:55h

Pobjednik predsjedničkih izbora u Poljskoj Andžej Duda je danas zvanično proglašen novoizabranim predsjednikom države na svečanoj ceremoniji u poljskoj prijestonici Varšavi.

Ceremoniji, na kojoj je 43-godišnji advokat Duda primio zvanični dokument koji potvrđuje da je pobjednik izbora i novi predsjednik države, prisustvovali su poljska premijerka Eva Kopač, više poljskih zvaničnika i članovi Dudine porodice, prenijela je agencija AP.

Novi predsjednik Poljske, koji će tu funkciju zvanično preuzeti 6. avgusta, pozvao je danas aktuelnu vladu da ne preduzima nikakve veće promjene politike dok ne stupi na dužnost.

Prema podacima poljske Centralne izborne komisije, konzervativac Duda je u drugom krugu predsjedničkih izbora 24. maja dobio 51,55 odsto glasova, a njegov protivkandidat i doskorašnji predsjednik Bronislav Komorovski 48,45 odsto glasova.

Donedavno relativno nepoznat, kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu, Duda je odnio neočekivanu pobjedu na izborima, što bi moglo promijeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i ugroziti njen ulazak u eurozonu.

Duda je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede euro "tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu", prenio je "Dojče vele".

Bonus video: