Osim osnovnih ljekova, u grčkim bolnicama nestašica i čaršava

Broj Grka bez zdravstvenog osiguranja dostigao je 2,5 miliona, u poređenju sa 500.000, koliko ih je bilo prije početka krize 2008.
71 pregleda 2 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Čitalac reporter
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 26.05.2015. 10:36h

Bolnice širom Grčke suočavaju se sa nestašicom osnovnog materijala, poput ljekova protiv bolova, hirurških makaza, pa čak i čaršava, poslije godina ekonomske krize koje su ostavile zdravstveni sistem ove države u teškom stanju, piše britanska štampa.

Broj Grka bez zdravstvenog osiguranja dostigao je 2,5 miliona, u poređenju sa 500.000, koliko ih je bilo prije početka krize 2008, izvijestio je britanski "Tajms".

Ulaganja u zdravstvo opala su za 25 odsto od 2009, što je dovelo do nestašica medicinske opreme kao i manjka sredstava za isplatu zarada medicinskim sestrama.

Grčka godišnje izdvaja 11 milijardi eura na zdravstveni sistem, što je svrstava u jednu od zemalja EU sa najnižim ulaganjima u toj oblasti.

Prema pisanju lokalnih medija, neki od pacijenata u Grčkoj bili su podvrgnuti bolnim medicinskim zahvatima bez anestezije.

Neke bolnice su, takođe, vraćale pacijente kućama, jer nisu imale čak ni aparate za mjerenje pritiska.

U jednom slučaju od pacijenta je traženo da u bolnicu donese čaršave od kuće, navodi Raša tudej.

Jedan hirurg na obuci u državnoj bolnici KAT u Atini opisao je situaciju "na ivici pucanja".

"Nema novca za popravku medicinske opreme, nema novca za gorivo za ambulantna kola, nema novca za zapošljavanje medicinskih sestara, niti za kupovinu moderne hirurške opreme", rekao je on za "Tajms".

U aprilu, nova vlada koju je formirala Siriza, najavila je da će se obračunati sa "varvarskim uslovima" u državnim bolnicama, kao i korupcijom u zdravstvenom sektoru.

Uprkos problemima sa nestašicom novca, grčke vlasti su ukinule obaveznu participaciju od pet eura za pregled u državnim bolnicama i obećale zapošljavanje dodatnih 4.500 medicinskih radnika.

Bonus video: