Amerikanci šire špijunske aktivnosti u Beču

"Mete su političari, škakljive službe, novinari i rukovodeći kadrovi austrijskih ključnih preduzeća", tvrdi Pilc
0 komentar(a)
špijunaža, Foto: Shutterstock
špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2015. 09:41h

SAD u Beču neometano šire svoje špijunske aktivnosti i kapacitete nadomak bečkog sjedišta UN, tvrdi austrijski političar iz partije Zeleni Peter Pilc.

On je austrijskim medijima rekao da se trenutno izvode građevinski radovi na poboljšanju špijunskih kapaciteta u neboderu "IZD" preko puta sjedišta UN.

Radove sprovodi njujorška građevinska firma Majkl Bejker, koja treba da preuredi stanicu za prisluškivanje američkih službi NSA i CIA, koja se nalazi u prostoru koji se zvanično vodi kao predstavništvo misije SAD pri OEBS.

Špijunska jedinica koja se "krije" na krovu IZD je upravljana od strane Specijalnog servisa za prikupljanje podataka (SCS), tajnoj službi NSA i CIA.

Pripadnici SCS su raspoređeni širom svijeta i oni su "oči i uši" SAD, te treba da brinu o prikupljanju podataka kako bi SAD stekle prednost na "terenu protivnika".

Što se građevinske firme Bejker tiče ona je jedno od najvećih preduzeća koje radi za američku vojsku.

Da se u zdanju IZD sprovode špijunske aktivnosti već dugo se pretpostavlja, a sada je jedan prijatelj Pilca uspio, skrivenom kamerom, da snimi situaciju na 35. spratu zdanja, gdje se sprovode radovi.

Pilc je u javnost iznio i podatak da se prisluškuju sve glavne veze Telekoma Austrije, i da se preko špijuna na licu mjesta može voditi korisno razdvajanje važnih od nevažnih informacija iz ogromnih količina podataka.

"Oni usmjeravaju antene na IZD zgradi i prikupljaju podatke mobilnih operatera. Mete su političari, škakljive službe, novinari i rukovodeći kadrovi austrijskih ključnih preduzeća. Njih interesuje prije svega tehnološki napredak", tvrdi Pilc.

On je kritikovao što je nadležna služba u Austriji, Služba za zaštitu ustavnosti (BVT), do sada bila pasivna i nije imala niti jedan uspjeh u istrazi slučaja vezanih za špijunažu.

Takođe naglašava da Austrija ima i obavezu prema UN, dodajući da mora da štiti sjedište u Beču i od špijunaže, što se ne dešava.

Ambasada SAD u Beču izrazila je zaprepašćenje zbog fotografija koje je Pilc objavio na socijalnim mrežama o "navodnom gradilištu NSA". Ta ambasada je, u saopštenju, iznijela zabrinutost što poslanik Zelenih objavljuje slike službenika ambasade bez njihovog pristanka.

Bonus video: