Kameron kreće u diplomatsku ofanzivu za referendum o EU

Kameron je juče iznio predlog kriterijuma za glasanje na referendumu o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji koji bi isključili većinu državljana Unije koji žive u Velikoj Britaniji
3 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2015. 06:37h

Britanski premijer Dejvid Kameron krenuo je u diplomatsku ofanzivu o referendumu o ostanku Velike Britanije u Evropsku uniju tokom koje će ove nedjelje posjetiti Pariz i Berlin.

Kameron se sinoć sastao s predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i razgovarao o reformama EU i odnosima Velike Britanije i Unije, izjavio je portparol britanske vlade.

"Premijer je rekao da je britanski narod nezadovoljan statusom kvo i vjeruje da EU treba da se promijeni kako bi ispunila britanska očekivanja", rekao je portparol i dodao da su se Kameron i Junker složili da je potreban dijalog i s drugim evropskim zvaničnicima o tom pitanju.

Kameron je juče iznio predlog kriterijuma za glasanje na referendumu o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji koji bi isključili većinu državljana Unije koji žive u Velikoj Britaniji.

Kameron je najavio kriterijume uoči donošenja zakona o organizovanju referenduma, koji bi u u četvrtak trebalo da bude predložen.

Britanski premijer planira i da posjeti više evropskih zemalja čijim će rukovodstvima iznijeti svoje predloge za reformu EU.

Kameron će ove nedjelje putovati u Dansku, Holandiju, Francusku, Poljsku i Njemačku u okviru planova da razgovara sa svim liderima članica prije junskog zasjedanja Evropskog savjeta.

Očekuje se da će se Kameron sastati sa svim 27 evropskih lidera prije zasjedanja, zakazanog za 25. i 26. jun u Briselu.

Kameron je obećao da će referendum biti do kraja 2017. godine, a da ishod neće biti ustavno obavezujući.

Bonus video: