Utiče li Segolen Rojal na Fransoa Olanda više nego što bi trebalo

Segolen Rojal je imenovana za ministarku ekologije pošto je Oland raskinuo s bivšom prvom damom Francuske, Valeri Trirvajler, koja se, prema nekim izvorima, žestoko protivila tom imenovanju
1 komentar(a)
Segolen Rojal, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Segolen Rojal, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 18:24h

Jedna osoba sve više se pojavljuje uz francuskog predsjednika Fransoa Olanda na zvaničnim putovanjima u inostranstvo i na sastancima u Jelisejskoj palati - žena s kojom ima četvoro djece, Segolen Rojal.

Kao ministarka za životnu sredinu, Segolen Rojal je postala vodeći Olandov partner u pripremama za veliki skup UN o klimatskim promjenama, koji je zakazan za decembar ove godine u Parizu.

Analitičari smatraju da njena "sveprisutnost" pored Olanda svjedoči o njenom "rastućem" uticaju u donošenju političkih odluka.

Segolen Rojal (61) uživa specijalan status jer je bila u dugogodišnjoj vezi s predsjednikom ali i zbog svoje političke karijere.

Dok je u SAD Hilari Klinton trenutno sprovodi predizbornou kampanju a već je, kao supruga Bila Klintona, osam godina živjela u Bijeloj kući, u Francuskoj je to obrnuto.

Segolen Rojal je bila predsjednički kandidat na izborima 2007. godine kada je pobijedio Nikola Sarkozi i te iste godine je izjavila da poslije tri decenije zajedničkog života raskida sa Olandom.

Potom je Oland pobijedio Sarkozija na izborima 2012. godine.

Segolen Rojal je imenovana za ministarku ekologije pošto je Oland raskinuo s bivšom prvom damom Francuske, Valeri Trirvajler, koja se, prema nekim izvorima, žestoko protivila tom imenovanju.

Poslije burnog raskida s novinarkom Valeri Trirvajler u januaru 2014. godine, kada je otkriveno da francuski predsjednik ima ljubavnu aferu s glumicom Žili Gaje, Oland je odlučio da više ne odgovara na novinarska pitanja o svom sentimentalnom životu.

Oland nikada nije porekao vezu s glumicom Žili Gaje, koja ostaje "nevidljiva" u Jelisejskoj palati, mada francuski mediji navode da se tajno sastaju. Međutim, glumica nikada nije pratila predsjednika na neki zvaničan put.

Za razliku od nje, Segolen Rojal se sve više pojavljuje uz Olanda. Na prošlonedjeljnom sastanku s američkim potpredsjednikom Alom Gorom, Oland je pozdravio američkog gosta ali je čekao Segolen Roajal za novinarsko fotografisanje.

Francuski nedeljnik "Nuvel observater" nazvao ju je "potpredsjednicom" Francuske, iako ta funkcija zvanično ne postoji u Francuskoj.

"Nerazdvojni su. To nema veze s djecom. Oboje imaju ista politička gledišta. Moć je razlog njihovog življenja, njihova zajednička opsesija", rekla je Valeri Trirvajler.

Nema naznaka da su njih dvoje u ljubavnoj vezi, već nastoje da imaju "vezu u pojavljivanju u javnosti", naveli su francuski mediji.

Bonus video: