Mogerini: Moramo da promijenimo evropski san

"Vjetar Poljske, Španije i Grčke ne duva u istom pravcu, ali nam ukazuje na to da Evropa treba da se promijeni", izjavio je danas premijer Italije Mateo Renci u intervjuu za toskansku televiziju Rtv38
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 13:43h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federika Mogerini izjavila je danas u Rimu da su rezultati predsjedničkih izbora u Poljskoj i lokalnih i regionalnih izbora u Španiji pokazali da Evropa treba da se promijeni.

"Rezultati izbora u Poljskoj i Španiji pokazuju, na različite načine, neophodnost da evropski san moramo da promijenimo, ako želimo da opstane", rekla je Mogerini primajući nagradu Instituta za međunarodne političke studije (Ispi) u Rimu.

Novormirane španske partije dobile su veliku podršku na juče održanim lokalnim izborima na kojima su mnogi glasači okrenuli leđa dvijema tradicionalnim partijama, dok su Poljaci u drugom krugu predsjedničkih izbora glasali za promjenu i obećanja socijalnih sigurnosti Andžeja Dude, kandidata opozicionih konzervativca

"Vjetar Poljske, Španije i Grčke ne duva u istom pravcu, ali nam ukazuje na to da Evropa treba da se promijeni", izjavio je danas premijer Italije Mateo Renci u intervjuu za toskansku televiziju Rtv38.

Vojno rješenje nije jedino za borbu protiv Islamske države

Mogerini je takođe istakla da će Islamska država (ID) biti poražena tek kada se shvate uzroci njenog jačanja u Siriji i Iraku.

"Vojno rješenje je neophodno, ali nije jedino", rekla je Mogerini.

Po njenim riječima, moguće je poraziti Islamsku državu ako Irak postane "čvrsta i demokratska zemlja", a Sirija "krene prema demokratskoj traziciji i nacionalnom pomirenju".

Federika Mogerini je rekla da konflikt sunita i šiita "nije vjerski, već je to sukob za vlast, za regionalnu hegemoniju".

"Diplomatija je tu da nalazi rješenja dobra za sve strane", ocijenila je šefica evropske diplomatije navodeći primjer "dobrih pregovora" o nuklearnom programu Irana.

Islamska država je posljednjih dana zauzela grad Ramadi oko 100 kilometara od Bagdada kao i sirijski drevni grad Palmiru.

Bonus video: