Putin čestitao Dudi izbor za predsjednika Poljske

Odnosi Moskve i Varšave zategnuti su povodom izbijanja sukoba u Ukrajini kao nikada do sada od kraja hladnog rata, ruski zvaničnici optužuju povremeno otvoreno poljake za rusofobiju a izbor Dude i eventualna pobjeda Prava i Pravde na parlamentarnim izborima u jesen donijeće neminovno još jača antiruska raspoloženja u Predsjedničkoj palati
0 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 12:29h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je evroposlaniku za poljske opozicione konzervativce, Andžeju Dudi izbor za novog predsjednika Poljske i u telegramu izrazio uvjerenje da bi konstruktivna saradnja Varšave i Moskve koristila stabilnosti i bezbjednosti u Evropi.

Andžej Duda, 43-godišnji pravnik iz druge lige stranačke hijerarije Prava i Pravde, izabran je u nedjelju u drugom krugu, prema procjenama sa birališta sa 52 odsto glasova, za novog predsjednika Poljske.

Dosadašnjeg predsjednika iz vladajuće Građanske platforme, Bronjislava Komorovskog, kome su Poljaci dali 48 odsto glasova, Duda će zamijeniti 6. avgusta kada svečano polaže zakletvu.

Ruski predsjednik uz čestitke izrazio je uvjerenje da izgradnja konstruktivnih odnosa Rusije i Poljske, zasnovanih na istinskim dobrosusjedskim odnosima koristi jačanju bezbjednosti i stabilnosti u Evropi, javljaju poljski mediji.

Odnosi Moskve i Varšave zategnuti su povodom izbijanja sukoba u Ukrajini kao nikada do sada od kraja hladnog rata, ruski zvaničnici optužuju povremeno otvoreno poljake za rusofobiju a izbor Dude i eventualna pobjeda Prava i Pravde na parlamentarnim izborima u jesen donijeće neminovno još jača antiruska raspoloženja u Predsjedničkoj palati.

Dudin partijski šef, bivši poljski premijer Jaroslav Kačinjski optužuje već pet godina Kremlj a lično i tadašnjeg premijera Rusije Putina za pogibiju svog brata blizanca, 2010. godine u Smolensku u avionskoj nesreći koju nije preživio niko od 96 putnika, članova visoke državne delegacije i posade.

Kačinjski ali i Duda koji je do avionske nesreće u Smolensku bio saradnik u kancelariji predsjednika Kačinjskog vjeruju u teorije zavjere iako ni ruska ni poljska istraga nisu za to našle nikakve dokaze, da je Rusija izvršila atentat i oborila predsjednički avion pred slijetanje, kako bi eliminisala Leha Kačinjskog koji se zalagao još tada za oštriji kurs Evropske unije prema Rusiji.

Ruski analitičari i komentatori upozoravaju, međutim, da šire gledano, sa aspekta odnose Moskve i Brisela, Rusiji paradoksalno ide u prilog da na čelu Poljske bude Duda a ne Komorovski.

"Iako zvuči paradoksalno Rusiji može samo da koristi to što će predsjednik postati predstavnik nacionalističkih i evroskeptičnih snaga. Ekipa koja je do sada vodila Poljsku vodila je na evropskoj areni adekvatnu politiku i uživala je (u Briselu) veliko povjerenje", kazao je za ruski radio Komersant FM analitičar Maksim Justin.

Ruski analitičar upozorio je da se odnosi Varšave i Moskve zbog Ukrajine spali na tako niske grane da u dogledno vrijeme ništa ne bi donijelo njihovo poboljšanje.

"Zato, ako je već Poljska naš ključni protivnik u EU, za nas je bolje da tamo (u Varšavi) imamo manje iskusnog, manje rafiniranog političara koji je slabiji od ostalih Evropljana", kazao je Justin.

Na to da će dolazak na vlast evroskeptičnih poljskih konzervativaca, orijentisanih izrazito protiv Rusije, uz momenat lične netrpeljivosti zbog pogibije brata blizanca, značiti manje šansi da Poljska pomogne Ukrajini i da se u Briselu više neće slušati njen glas kada je Rusija u pitanju upozorila je u otvorenom pismu protiv Dude pred izbore petorka bivših šefova poljske diplomatije sa raznih strana političkog spektra.

Bonus video: