SPOR U SIRIZI

Odbačen poziv za prekid otplate grčkog duga MMF-u

Predlog da prestane s otplatom MMF-u juče na sastanku Centralnog komiteta partije odbačen je sa 95 glasova prema 75 i jednim uzdržanim glasom
0 komentar(a)
Siriza, Foto: Reuters
Siriza, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 10:07h

Vladajuća radikalno ljevičarska grčka partija Siriza juče je odbacila predlog tvrde struje stranke da propusti plaćanje dospjele rate duga Međunarodnom monetarnom fondu, i navela da će Grčka nastaviti da otplaćuje svoje zajmove.

Predlog da prestane s otplatom MMF-u juče na sastanku Centralnog komiteta partije odbačen je sa 95 glasova prema 75 i jednim uzdržanim glasom.

Partija je takođe odbacila predlog da se racionalizuju banke i da se održi referendum koji bi dao vlast glasačima da odbace svaki sporazum koji bi se postigao u Briselu sa EU i MMF-om oko pomoći u zamjenu za dodatne fiskalne reforme.

Ovo je bio najnoviji u nizu pokušaja u Grčkoj da se odluči da se propusti dospjela otplata duga MMF-u. Prošle nedjelje je vođa Sirize u parlamentu Nikos Filis rekao da je zemlja u tolikoj stisci s novcem da možda neće moći da plati 300 miliona eura koji dospijevaju 5. juna.

Grčka ukupno treba da otplati 1,56 milijardi eura u junu. Ona od avgusta nije dobila pomoć od EU, a zamrznuta joj je posljednja tranša zajma od 7,2 milijarde eura, iz paketa koji je dogovoren 2010. od ukupno 240 milijardi eura.

Siriza je odobrila tekst u kome se navodi da vlada neće potpisati sporazum zasnovanom na prethodnim dogovorima o dobijanju pomoći i odbacuje "ultimatume" fanatika koji se zalažu za štednju. Siriza međutim i dalje vjeruje da može da se postigne sporazum sa povjeriocima koji je povoljan za sve strane.