Poljska: Zbog smrti na biralištu produžena izborna ćutnja

Odmah nakon prestanka izborne ćutnje poljske televizije objaviće prve izlazne procjene na osnovu anketa na biralištima
0 komentar(a)
Poljska izbori, Foto: Reuters
Poljska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.05.2015. 20:17h

Poljaci će danas u drugom krugu izbora za predsjednika Poljske čekati 1,5 sat duže na prve procjene ko je njihov novi predsjednik, pošto je zbog smrti na biralištu Državna izborna komisija produžila večeras izbornu ćutnju do 22:30.

U mjestu Kovale u Šleziji na jugo-zapadu Poljske predveče je na biralištu preminula jedna 80-godišnja starica kada je uzela glasački listić i biralište je bilo zatvoreno 1,5 sat, te je tu produženo glasanje, dok se ostala od 27.000 birališta u Poljskoj i 87 zemalja svijeta zatvaraju u 21.00.

Odmah nakon prestanka izborne ćutnje poljske televizije objaviće prve izlazne procjene na osnovu anketa na biralištima da li su Poljaci kao tijesno u prvom krugu prije 14 dana odlučili da je kucnuo čas za promjene koje im obećava kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, 42-godišnji pravnik, europoslanik Andžej Duda.

Ili su odabrali Poljsku sloge i stabilnosti, što je noseća parola kampanje dosadašnjeg predsjednika, kandidata vladajuće Gradjanske platforme, Bronjislava Komorovskog.

Procjene rađene na biralištima za poljske televizije u prvom krugu 10. maja bile su vrlo neprecizne, a predizborne ankete sada pred drugi krug predviđale su tako tijesni ishod i pobjedu čas jednog čas drugog kandidata da su komentatori i analitičari radije unaprijed odustali od prognoza na osnovu njih.

Odziv birača je za sada veći nego u prvom krugu kada je na izbore izašlo 48,9 odsto od 30,6 miliona Poljaka sa pravom glasa i danas je do 18 časova svoj glas dalo oko 43 odsto birača.

Poljake očekuje napeta noć dok te prve prognoze ne počnu da potvrđuju i rezultati iz Državne izborne komisije a konačni se očekuju u ponedjeljak do ponoći.

Ovi predsjednički izbori veliki su test pred parlamentarne izbore na jesen koji će ponovo, kao i svi izbori na svim nivoima od 2005. godine biti odmjeravanje snaga liberala iz Gradjanske platforme bivšeg premijera, sada predsjednika Evropskog saveta Donalda Tuska i konzervativaca sa ekonomskim programom ljevice iz Prava i Pravde brache Kačinjski, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog i njegovog brata blizanca pokojnog predsjednika Poljske Leha Kačinjskog.

Bonus video: