Irci masovno glasali za legalizaciju gej brakova

Legalizacija gej brakova bi bila seizmička promjena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke
4 komentar(a)
Irska lgbt, Foto: Reuters
Irska lgbt, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2015. 18:36h

Irska je postala prva zemlja u svijetu u kojoj su građani na referendumu podržali da se legalizuju istopolni brakovi, pokazali su zvanični rezultati.

Više od 60 odsto birača je glasalo na jučerašnjem referendumu, što je najveća izlaznost na nekom referendumu u Irskoj u više od dvije decenije.

Llider kampanje protiv legalizacije istopolnih brakova i direktor katoličkog instituta Iona Dejvid Kvin priznao je poraz.

Kvin je rekao da do sada prebrojani glasovi pokazuju da je duplo više ljudi glasalo za legalizaciju.

"Bravo i čestitam strani koja se zalagala za potvrdni odgovor (na referendumu). Donekle sam razočaran, ali istovremeno prilazim tome filozofski", kazao je Kvin.

Njegov kolega iz instituta Iona Džon Marej rekao je da se njegova strana priprema za izvjesni poraz.

"Mislim da je pobijedio tabor - za. Broj izašlih birača je bio bez presedana. To je zaista bilo dirljivo danas u Irskoj", izjavio je ministar za ravnopravnost Aodan O'Rirdan za Rojters u glavnom centru za prebrojavanje glasova u Dablinu.

Odziv na istorijskom referendumu o legalizaciji istopolnih grakova u Irskoj bio je znatno veći od očekivanog, a procjenjuje se da je većina glasala sa "da".

Oko 3,2 miliona Iraca imalo je pravo glasa na referendumu.

Legalizacija gej brakova bi bila seizmička promjena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Razultati anketa uoči referenduma pokazivali su da će većina birača glasati za legalizaciju istopolnih brakova.

Međutim, pristalice legalizacije nedjeljama su upozoravale na veliki broj stidljivih, pretežno ruralnih i starijih birača koji će glasati protiv legalizacije, a nisu bili mnogo glasni za vrijeme kampanje prije referenduma.

Legalizaciju istopolnih brakova podržavaju sve vodeće političke partije, dok je katolička crkva protiv.

Biračima je na referendumu postaveljeno pitanje da li žele da se u ustav doda član koji glasi: "Brak mogu sklopiti dvije osobe u skladu sa zakonom bez obzira na njihov pol".

Bonus video: