Neizvjesni predsjednički izbori u Poljskoj

Prema danas objavljenoj anketi rađenoj između 18. i 20. maja, Duda, uživa 51 odsto podrške, dok Komorovskog podržava 49 odsto birača
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2015. 17:02h

U Poljskoj se 24. maja održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će snage odmjeriti aktuelni predsjednik Bronislav Komorovski i opozicioni kandidat Andžej Duda, a čiji ishod ne mogu da predvide ni ankete, ni analitičari.

U prvom krugu Duda je dobio 34,76 a Komorovski 33,77 odsto glasova birača.

"Pobjeda jednog ili drugog kandidata biće vrlo tijesna i nemoguće je predvidjeti rezultate na osnovu anketa", kaže Stanislav Moček, politikolog iz Poljske akademije nauka za AFP.

Prema danas objavljenoj anketi rađenoj između 18. i 20. maja, Duda (42), uživa 51 odsto podrške, dok Komorovskog podržava 49 odsto birača.

Međutim, prema jednoj drugoj anketi Komorovski je u vođstvu.

Rezultat prvog kruga predstavlja iznenađenje jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubjedljivog favorita, a dok je njegov Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde znatno zaostajao u odnosu na njega.

Analitičari ocjenjuju da je rezultat Komorovskog zapravo u velikoj mjeri signal birača upućen njegovim stranačkim kolegama, što bi moglo da najavi i vrlo neizvjesne parlamentarne izbore na jesen.

Poslije osam godina na vlasti, građani smatraju da Građanska platforma nije ispunila obećanje u vezi sa poreskom i administrativnom reformom.

Sa druge strane, stranka Pravo i Pravda predvođena Jaroslavom Kačinjskim svjesna je da je pridobijanje razočaranih birača ključ za ostvarenje ambicije povratka na vlast, kako u predsjedništvu i tako i u parlament.

Naime, Kačinjski, bivši premijer i brat blizanac pokojnog predsjednika Leha Kačinjskog, ne krije želju da se vrati na vlast, a eventualna pobjeda Dude bi ga približila tom cilju.

U poslednjim danima kampanje Komorovski i Duda su nastojali da se što više približe građanima svjesni da će pobijediti onaj koji pridobije birače trećeplasiranog kandidata, rok muzičara Pavela Kukiza koji je u prvom krugu osvojio iznenađujućih 20 odsto glasova.

Sa 38 miliona stanovnika Poljska je jedina članica EU koja je u posljednje dvije decenije uspjela da izbjegne recesiju. I ove godine očekuje se da će poljska privreda zabilježiti rast od 3,5 odsto, ali ekonomiju zabrinjava nezaposlenost koja je prešla 11 odsto.

"Poljaci će u nedjelju birati između dvije opcije - razboritosti i predvidivosti u liku Komorovskog i religije i nepredvidivosti u liku Dude iza kojeg stoji Jaroslav Kačinjski", ocjenjuje politikolog Moček.

Galerija

Bonus video: