Poslanici izglasali: Rusija više ne može ka Moldaviji kroz Ukrajinu

Ukidanje tranzitnog prava za te vojnike predstavlja logistički problem za Rusiju, a za sada se nije pojavilo nijedno drugo rješenje, prenosi AP
5 komentar(a)
Ukrajina parlament, Foto: Shutterstock.com
Ukrajina parlament, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.05.2015. 11:10h

Ukrajinski parlament danas je izglasao obustavljanje vojne saradnje s Rusijom, što je već dugo očekivani potez koji će dodatno narušiti odnose nekada bliskih partnera, ocjenjuje agencija AP.

Vrhovna Rada poništila je pet sporazuma o saradnji, uključujući i onaj koji ruskoj vojsci omogućava prolazak kroz Ukrajinu na putu ka Moldaviji, čiji dio teritorije kontroliše separatistička vlada, koja ima podršku Moskve.

Rusija ima oko 1.500 vojnika stacioniranih u Pridnjestrovlju, dio Moldavije na granici s Ukrajinom, koji drže separatisti.

Ukidanje tranzitnog prava za te vojnike predstavlja logistički problem za Rusiju, a za sada se nije pojavilo nijedno drugo rješenje, prenosi AP.

"Kako stvari trenutno stoje, moramo da razmislimo o tome i pronađemo način. Ne treba da odbacimo Pridnjestrovlje i Moldaviju", rekao je Vladimir Komojedov, predsjednik Komiteta za odbranu donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi agencija Interfaks.

On je dodao da Rusija, za sada, neće razmatrati eventualne kontramjere.

Odnosi Rusije i Ukrajine počeli su da slabe poslije zbacivanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, naklonjenog Moskvi, u februaru 2014.

Rusija je nakon toga anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Kijev, takođe, optužuje Moskvu da naoružava i snabdijeva ljudstvom proruske separatiste na istoku Ukrajine, navodi AP.

Bonus video: