Njemačka: Željeznica u štrajku, milioni putnika pogođeni

Štampa upozorava na opasnost od gužvi, naročito preko produženog vikenda, pošto su ponedeljak Duhovi, 50. dan od Uskrsa, što je u Njemačkoj zvanični praznik.
0 komentar(a)
Njemačka, štrajk mašinovođa, Foto: Reuters
Njemačka, štrajk mašinovođa, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 10:42h

Njemačke mašinovođe, koje su juče stupile u štrajk u teretnom a danas i u putničkom saobraćaju su, u borbi za bolje uslove rada i veće zarade, najavili takozvanu "mega" obustavu rada, bez navođenja datuma okončanja, što je izazvalo brojne kritike političara i nezadovoljnih putnika.

Štampa piše da se predsjednik sindikata GDL Klaus Vezelski, izgleda, mora zabrinuti za podršku svog članstva. Članovi sindikata mašinovođa GDL su se, navodno, već izjasnil protiv štrajka koji bi trajao deset dana, prenose njemački mediji i pišu da danas neće saobraćati dvije trećine vozova u regionalnom i od 40 do 85 odsto vozova u lokalnom prometu.

Štampa upozorava na opasnost od gužvi, naročito preko produženog vikenda, pošto su ponedeljak Duhovi, 50. dan od Uskrsa, što je u Njemačkoj zvanični praznik.

"Svojim beskompromisnim stavom nervira Vezelski celu Njemačku", ocjenjuju danas komentatori.

Vezelski je, kako prenosi štampa, najavio štrajk bez određenog datuma okončanja, ali ne i neograničeni štrajk i tom jezičkom formulacijom izbjegao još veće kritike.

Iz vođstva njemačke željeznice "Dojče ban" je danas, međutim, naglašeno da je štrajk "faktički neograničen", bez obzira što se ta riječ nije izgovorila.

"Mi se zalažemo za razum", rekao je danas portparol "Dojče bana" Ahim Štaus i naglasio da se konflikt mora riješiti za stolom, a ne štrajkom. On je, takođe, rekao da se pregovori između GDL i vođstva "Dojče bana" i danas vode i da su "mnoge ponude iznijete", ali i odbijene.

"Ne može biti da milioni putnika bespotrebno budu pogođeni", rekao je portparol "Dojče bana" danas na konferenicji za štampu, a štampa piše da se u rukovodstvu "Dojče bana" nadaju rešenju u poslednjem minutu.

Mediji navode da će kraj štrajka biti poznat 48 sati prije okončanja, i prenose da će, međutim, štrajk trajati duže od prethodnog, jednonedeljnog koji je bio najduži u istoriji njemačke željeznice.

Vezelski je rekao da će i za vreme štrajka GDL stajati na raspolaganju vođstvu "Dojče bana" za pregovore i, ukoliko dođe do dogovora, onda će sindikat biti spreman da okonča štrajk.

Ovo će biti deveta obustava rada u dugom sporu izmedu sindikata mašinovoda GDL i državne njemačke železnice "Dojče ban" zbog uslova rada.

GDL je najavio današnji štrajk samo nekoliko dana pošto je završena jednonedeljna obustava rada.

Njemačka železnica "Dojče ban" dnevno preveze oko 5,5 miliona ljudi i ima 300.000 zaposlenih, a sindikat mašinovoda GDL već mjesecima je u svađi oko tarife.

Mašinovođe traže povećanje zarada od pet odsto i jedan sat manje rada tokom sedmice i da se, pri tom, i mašinovođama na lokomotivama za manevrisanje obezbjedi isti status, kao i ostalim mašinovođama.

Političari su na prošli štrajk reagovali veoma ozbiljno, kao i na ovaj, upozoravajući na štete po prviredu i putnike.

Bonus video: