Porošenko: Ukrajina je u pravom ratu s Rusijom

"Činjenica da smo uhapsili vojnike regularnih ruskih specijalnih snaga je jak dokaz za to", dodao je ukrajinski predsjednik
7 komentar(a)
Vladimir Putin, Petro Porošenko, susret u Milanu, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Petro Porošenko, susret u Milanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 06:26h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je njegova zemlja "u pravom ratu" s Rusijom i da bi Ukrajinci trebalo da se pripreme za veliku rusku ofanzivu.

Porošenko je juče u intervjuu za BBC rekao i da ne vjeruje svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, ali da nema drugu mogućnost osim da pregovara s njim.

"Mogu li da budem potpuno otvoren: ovo nije borba sa separatistima koje Rusija podržava, ovo je pravi rat s Rusijom", rekao je Porošenko.

"Činjenica da smo uhapsili vojnike regularnih ruskih specijalnih snaga je jak dokaz za to", dodao je ukrajinski predsjednik.

Upitan da li se plaši ruske ofanzive na ljeto, Porošenko je odgovorio.

"Plašim se svega. Mislim da pripremaju ofanzivu i da bi trebalo da budemo spremni. Mislim i da im ne dajemo ni najmanju šansu za provokaciju. Za to će u potpunosti oni biti odgovorni."

Porošenko je dodao da, iako ne vjeruje Putinu, nema drugu mogućnost nego da vjeruje u diplomatiju.

On je rekao i da strahuje da neki djelovi Ukrajine neće moći da budu preuzeti od separatista samo vojnim sredstvima, što znači da je diplomatija jedino rješenje.

Bonus video: