Merkel i Oland: Sporazum sa Grčkom treba postići do kraja maja

Merkel je dodala: "Veoma smo zainteresovani da do kraja maja imamo sporazum"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 15:31h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland rekli su danas u Berlinu da pregovori o isplati posljednje tranše zajma Grčkoj treba da se ubrzaju i da se sporazum postigne do kraja maja, kako bi Atina bila u stanju da na vrijeme plati rate otplate kredita koje dospjevaju od juna. Merkel i Oland su naveli da su spremni da se sastanu s premijerom Grčke, Aleksisom Ciprasom tokom samita EU 20. i 21. maja u Rigi, kako bi pokušali da pročešljaju sva pitanja. "Moramo da ubrzamo stvari. Grčka ima finansijske potrebe, te tako treba naći finansijske resurse", rekao je Oland.

Merkel je dodala: "Veoma smo zainteresovani da do kraja maja imamo sporazum". Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je juče da je uvjeren da će sljedeće sedmice biti postignut sporazum Atine i njenih kreditora - Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

Grčka vlada koju predvodi stranka ljevice Siriza, gotovo četiri mjeseca se nateže s kreditorima grčke države - zemljama evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom - o reformama koje mora da sprovede da bi dobila posljednju tranšu kreditne pomoći od 7,2 milijardi eura. Time će se završiti isplata programa pomoći ukupne vrijednosti 240 milijardi evra koji je pokrenut prije pet godina, pošto se javni dug Grčke oteo kontroli. Posljednjih sedmica, Grčka je preživljavala tako što je iz rezervi prikupljala sredstva za isplatu svakodnevnih potraživanja kao što su plate i penzije.

Atina je, međutim, priznala da više neće imati rezervi kada joj sljedećeg mjeseca dođu nove obaveze na naplatu. Ako se dotle ne postigne sporazum sa kreditorima, Ciprasova vlada će se suočiti sa izborom šta može a šta ne može da plati, sa uvođenjem kontrole kapitala, a čak i sa mogućnošću ispadanja iz evrozone.

Bonus video: