Tajni ugovor dokazuje njemačku špijunažu?

"Trenutno niko ne može dokazati da je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova znalo za dugogodišnju špijunsku aktivnost Njemaca, ali sumnja nije neosnovana da je bilo upoznato, ako se uzme u obzir da je Služba za zaštitu ustavnosti na naki način 'mali brat' BND-a", istakao je Pilc
1 komentar(a)
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Prisluškivanje, slušanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2015. 08:28h

Austrijski mediji objavili su sporazum pod nazivom "Tranzit" koji je njemačka obavještajna služba BND sklopila sa njemačkim Telekomom, a koji treba da dokaže tvrdnje da su Njemci špijunirali austrijske institucije za potrebe američke službe NSA.

Ovaj dokument, koji je objavio i bečki dnevnik "Kronen cajtung", potvrđuje da su i austrijske firme i političari 11 godina praćene za račun NSA, odnosno da su im presretane elektronska pošta i telefonski razgovori.

Sporazum je, kako naglašava list, deponovan u BND-u i Telekomu, ali i u birou njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ovim dokumentom je njemački Telekom od 1. marta 2004. pristao da BND-u dozvoli uvid u sve raspoložive podatke.

"To je potpuno nezakoniti sporazum između obavještajne službe i jednog telekomunikacionog operatera koji služi da bi se zaobišao zakon o telekomunikaciji", ističe austrijski poslanik Peter Pilc, poznat po razotkrivanju brojnih afera.

BND je, zahvaljujući tom sporazumu, imao mogućnost da preuzima sav elektronski saobraćaj iz Beča, Rima i Moskve, koji je išao preko centrale u Frankfurtu.

Svi prikupljeni podaci, kako tvrdi Pilc, transferisani su na server BND-a i iz centrale ove službe u Pulahu proslijeđeni ka jedinici u Bad Ajblingu za "Zajedničku aktivnost", u koju je uključen NSA.

Za prihvatanje dokumenta njemački Telekom je odbijao 6.500 eura mesečno.

Pilc je zatražio da šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, najmanje, uloži protest Berlinu.

"Trenutno niko ne može dokazati da je austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova znalo za dugogodišnju špijunsku aktivnost Njemaca, ali sumnja nije neosnovana da je bilo upoznato, ako se uzme u obzir da je Služba za zaštitu ustavnosti na naki način 'mali brat' BND-a", istakao je Pilc.

Ministar inostranih poslova Kurc zatražio je, s tim u vezi, potpuno rasvjetljavanje afere BND-NSA.

On je svom njemačkom kolegi Frank-Valteru Štajnmajeru prenio zabrinutost Beča i zatražio da se ispitaju tvrdnje u vezi sa špijunažom.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je početkom mjeseca podnijela prijavu protiv nepoznatih lica zbog špijunaže, a Pilc najavljuje da će podnijeti prijave protiv službenika njemačkog Telekoma, BND-a i njemačke vlade.

Bonus video: