Eurosong je doprinos demokratiji u Evropi

Portparol Evropske unije javnih emitera (EBU) je ukazao da na Evroviziji nisu dozvoljeni tekstovi sa političkim porukama
3 komentar(a)
Knez, proba, Eurosong, Foto: Eurovision.tv
Knez, proba, Eurosong, Foto: Eurovision.tv
Ažurirano: 18.05.2015. 14:43h

Pjesma Evrovizije je doprinos demokratiji u Evropi, ocijenio je danas predstavnik austrijske državne televizije ORF Klaus Unterberger.

On je, u okviru simpozijuma o političkog konteksta Evrosonga, u Beču, naglasio da ovo takmičenje doprinosi i imidžu zemalja učesnica.

S tim u vezi je naveo primjer prošlogodišnjeg pobjednika Končite Vurst, što je, kako je kazao Unterberger, pokazalo da je Austrija tolerantna zemlja.

"Evrovizija, međutim, ne može da zamijeni realnost", naglasio je on, dodajući da su Evropi potrebna zajednička razmišljanja, a tu potrebu pokriva i ovo takmičenje.

S tim u vezi je Vanesa Spanbauer, zamjenica glavnog urednika časopisa "Freš" ukazala da Austrija šalje signale da je tolerantna, ali da u stvarnosti postoji rasizam.

"Austrija nije Diznilend", konstatovao je Unterberg dodajući da naravno u Austriji postoji ksenofobija i netolerancija, ali je pobjeda Končite Vurst doprinijela da ta netolerantnost na kratko stane.

Tokom diskusije je ocijenjeno da Evrovizija preko svojih predstavnika često šalje jasne, političke stavove, a u slučaju Vurst to je bila poruka tolerancije.

Nekadašnja ministarka kulture Norveške i bivša kandidatkinja te zemlje na Eurosongu Ase Kleveland ukazala je da Evrovizija predstavlja i "arenu nacija".

Portparol Evropske unije javnih emitera (EBU) Dejv Gudman je ukazao da na Evroviziji nisu dozvoljeni tekstovi sa političkim porukama.

"Eurosong ne treba da bude platforma za političke sadržaje", naglasio je, ali je i dodao da su dozvoljene metaforičke aluzije.

Bonus video: