TRAŽE OSTAVKU GRUEVSKOG

Slovenija: Skup podrške protestima u Makedoniji

"Vlada Makedonije je veoma korumpirana i radi za svoje sopstvene interese i finansijsku korist. Vlast ne interesuje šta drugi imaju da kažu", izjavio je za agenciju STA jedan makedonski student koji studira u Sloveniji
0 komentar(a)
Skoplje protesti, Foto: Reuters
Skoplje protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 03:11h

U centru Ljubljane je održan skup oko 150 pristalica antivladinih protesta u Makedoniji, koji su zatražili ostavku premijera Makedonije Nikole Gruevskog.

"Vlada Makedonije je veoma korumpirana i radi za svoje sopstvene interese i finansijsku korist. Vlast ne interesuje šta drugi imaju da kažu", izjavio je za agenciju STA jedan makedonski student koji studira u Sloveniji.

Jedan od organizatora skupa održanog na ljubljanskom Kongresnom trgu Martin Filipovski je izjavio da vlada u Skoplju treba da podnese ostavku zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i kriminal. 

"Svi vide da naše studente i aktiviste hapse i biju na ulicama Skoplja", rekao je Filipovski. 

Učesnici skupa u Ljubljani tvrde da to nije okupljanje u znak podrške opoziciji, a zatražili su i formiranje tehnokratske ili prelazne vlade, koja bi omogućila demokratske, fer i legitimne izbore. 

U Skoplju se danas na masovnom antivladinom multinacionalnom protestu ispred zgrade vlade Makedonije skupilo nekoliko desetina hiljada ljudi

Lider najuticajnijeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), inicijatora ovog protesta, Zoran Zaev poručio je, kako je rekao, u ime svih okupljenih građana - "Nikola - odlazi". 

"Nikoli Gruevskom su odbrojani sati", rekao je Zaev, koji je premijera nazvao "kukavicom" zbog neprimjerenog obračuna sa neistomišljeničima i "lopovom" jer je, kako kaže, pokrao izbore. 

Pozvao je građane, pripadnike svih entičkih zajednica - Makedonce, Albance, Srbe, Turke - članove svih političkih stranaka i udruženja, da i nakon završetka zvaničnog dijela protesta, ostanu ispred sjedišta Vlade sve dok Gruevski i njegov kabinet ne podnesu ostavke.