Polonski izručen Rusiji

Polonski je u Crnoj Gori bio vlasnik kompleksa Zavala, ali je, zbog velikih problema i dugova u koje je zapao u Rusiji i van nje, izašao iz posla prodavši projekat američkom investitoru
0 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Beta-AP
Sergej Polonski, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.05.2015. 13:30h

Kambodža je danas izručila Moskvi ruskog tajkuna, Sergeja Polonskog, koji je u toj jugoistočnoj azijskoj zemlji živio ilegalno, zbog optužbi da je u Rusiji pronevjerio 175 miliona dolara.

„U pratnji ruskih zvaničnika Polonski je rano jutros odletio za Moskvu, preko Vijetnama“, potvrdio je zvaničnik imigracionih vlasti Ouk Hey Sela, prenosi Associated Press (AP).

On je rekao da Polonskom neće biti dozvoljene da se vrati u Kambodžu.

Polonski je uhapšen u petak u južnom primorskom gradu, Sihanukvilu, gdje je, kako su saopštile kambodžanske vlasti, živio dvije godine sa isteklom vizom.

On je optužen u Rusiji u junu 2013. godine da je pronevjerio više od 5,7 milijardi rubalja, odnosno 175 miliona dolara, od 80 investitora za gradnju stanova.

Vlasnika i direktora jedne od najvećih firmi za nekretnine, Mirax group, kambodžanska policija je prvi put uhapsila u novembru 2013. nakon što je Rusija izdala crvenu Interpolovu poternicu. Polonski je oslobođen uz kauciju nekoliko mjeseci kasnije, na osnovu preliminarne presude protiv njegovog izručenja Rusiji.

U aprilu 2014. godine, vrhovni sud Kambodže donio je presudu da Polonski ne može da bude izručen Rusiji, jer dvije zemlje nemaju sporazum o ekstradiciji.

Polonski je prvi put došao u centar pažnje javnosti u Kambodži 2012. godine, kada je navodno napao posadu broda tokom novogodišnjeg izleta i bio je u zatvoru duže od tri mjeseca zbog tog napada, prije nego što je postignut sporazumni dogovor o optužbi.

Otišao je u Izrael i kasnije se vratio u Kambodžu.

Polonski je u Crnoj Gori bio vlasnik kompleksa Zavala, ali je, zbog velikih problema i dugova u koje je zapao u Rusiji i van nje, izašao iz posla prodavši projekat američkom investitoru.

Bonus video: