ZABRANJENA I NACISTIČKA PROPAGANDA

Ukrajina: Porošenko potpisao zakon o zabrani sovjetskih simbola

Ti zakoni su prošlog mjeseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve, prenijela je agencija AFP
4 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
15.02.2019. 03:40h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko danas je potpisao paket zakona koji zabranjuju sovjetske simbole i propagandu iz vremena komunizma, saopštio je njegov kabinet.

Ti zakoni su prošlog mjeseca usvojeni u ukrajinskom parlamentu, što je naišlo na oštru reakciju zvanične Moskve, prenijela je agencija AFP.

Zakoni zabranjuju "sovjetske simbole, osuđuju komunistički režim, otvaraju arhive sovjetskih specijalnih službi" i zvanično priznaju ulogu jedne nacionalističke grupe koja se sredinom 20. vijeka borila za nezavisnost Ukrajine, a prvo je bila na strani njemačkih nacista, da bi se kasnije borila i protiv njih i protiv sovjetskih trupa.

Osim što je naljutilo Rusiju, taj zakon je posle usvajanja u parlamentu, takođe, povećao tenzije u odnosima sa proruskim snagama na istoku zemlje, koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama od aprila 2014. godine.

Paket zakona zabranjuje isticanje zastave SSSR u Ukrajini i propisuje da statue Lenjina iz vremena Sovjetskog saveza treba da budu srušene, a trgovi koji nose njegovo ime preimenovani. 

Pored toga, isti zakoni zabranjuju i nacističku propagandu.