Facebook optužen da krši zakon o privatnosti u Belgiji

Komisija, koja je ispitala promjene u politici zaštite privatnih podataka na Facebooku u januaru, primijetila je da ta društvena veb mreža odbija da prizna pravni autoritet Belgije i drugih zemalja Evropske unije, insistirajući na činjenici da je njeno evropsko sjedište u Irskoj, prenio je danas Rojters
1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2015. 16:43h

Facebook krši evropske zakone o zaštiti privatnosti prateći aktivnosti veb korisnika bez njihove dozvole i izbjegavajući odgovore na pitanja državnih vlasti, objavila je danas Belgijska komisija za zaštitu privatnosti.

To tijelo, koje radi u saradnji sa njemačkim, holandskim, francuskim i španskim telima s istom nadležnošću, preporučuje veb korisnicima da instaliraju softvere koji im omogućavaju da izbjegnu Facebook-ov sistem za praćenje, bilo da imaju nalog na toj društvenoj mreži ili ne, prenio je danas Rojters.

Komisija, koja je ispitala promjene u politici zaštite privatnih podataka na Facebooku u januaru, primijetila je da ta društvena veb mreža odbija da prizna pravni autoritet Belgije i drugih zemalja Evropske unije, insistirajući na činjenici da je njeno evropsko sjedište u Irskoj, prenio je danas Rojters.

Belgijsko tijelo je, između ostalog, registrovalo da su rezultati istraživanja koje je obavila grupa istraživača o uslovima korišćenja Facebooka "zabrinjavajući".

"Facebook već potpada pod evropske propise i poštuje evropski zakon o zaštiti podataka i zato je inicijativa Komisije nejasna", izjavio je jedan od portparola Facebooka.

Bonus video: