Ukrajina optužuje Fejsbuk: Pristrasni ste prema Rusiji

"Moramo da koristimo sve raspoložive kanale da bi dobili reakciju globalnih kompanija. Ukrajini je potrebna kancelarija Fejsbuka u Ukrajini", istakao je Porošenko
1 komentar(a)
Fejsbuk, Foto: Shutterstock
Fejsbuk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2015. 09:21h

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Dmitro Šimkiv optužio je Fejsbuk za političku pristrasnost, tvrdeći da postoji proruski uticaj i pritisak na kancelariju te društvene mreže u Rusiji.

I predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je ove nedjelje lično apelovao na osnivača Fejsbuka Marka Cukerberga da otvori posebnu kancelariju u Ukrajini da bi se to spriječilo.

Porošenko se Cukerbergu obratio sa svog Fejsbuk profila.

Šimkiv, koji pregovara sa Fejsbukom da se taj problem riješi, rekao je da ruski moderatori nadziru ukrajinske korisnike Fejsbuka i da su pod uticajem Kremlja u vezi sa sukobima na istoku Ukrajine, prenijela je agencija AFP.

Korisnici Fejsbuka su preplavili društvene mreže, navodeći prorusku političku pristrasnost.

"Moramo da koristimo sve raspoložive kanale da bi dobili reakciju globalnih kompanija. Ukrajini je potrebna kancelarija Fejsbuka u Ukrajini", istakao je Porošenko.

Na stotine Ukrajinaca objavilo je komentare na Cukerbergovoj stranici, podržavajući Porošenkov poziv.

Mnogi od njih su se najviše žalili na gašenje profila, brisanje postova u kojima se kritikuje uloga Moskve u sukobima u istočnoj Ukrajini.

Fejsbuk se zasad nije oglasio povodom ovih zahtjeva. Ranije je saopšteno da se odjeljenje koje se odnosi na ruski jezik nalazi u Irskoj i da fizički ne postoji kancelarija u Rusiji, iako je njen direktor u Rusiji.

Bonus video: