Britanski avioni presreli dva ruska

"Avioni su identifikovani kao ruski "Tu-95", poznati kao "medvjedi" i njih su ispratili avioni RAF-a sve dok su se našli izvan prostora interesovanja Britanije
3 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2015. 16:37h

Dva britanska borbena aviona tipa "Tajfun" presrela su dva ruska bombardera dugog dometa u blizini britanskog vazdušnog prostora sjeverno od Škotske.

"Avioni su identifikovani kao ruski "Tu-95", poznati kao "medvjedi" i njih su ispratili avioni RAF-a sve dok su se našli izvan prostora interesovanja Britanije. Ni u jednom trenutku ruski avioni nisu narušili vazdušni suverenitet UK", saopštilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog kraljevstva.

Presretanje ruskih aviona je povećano u poslednjih godinu dana zbog povećane napetosti između Zapada i Moskve zbog ukrajinske krize, navodi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je prošlog mjeseca da su avioni NATO 400 puta u 2014. godini letjeli radi presretanja ruskih borbenih aviona.

Prema njegovoj izjavi, više od 150 presretanja izvršila je misija NATO za patroliranje Baltika, što je tri puta više nego 2013. godine.

Bonus video: