Moskva: Sud odbio da Navaljnog pošalje u zatvor

Obraćajući se novinarima poslije presude, Navaljni je rekao da je zahtjev za njegovo utamničenje dio plana Kremlja da sputa opoziciju kao i da testira raspoloženje javnosti
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 18:48h

Moskovski sud odbio je danas zahtjev vlasti da jednom već suspendovana kazna opozicionom lideru Alekseju Navaljnom bude preimenovana u zatvorsku.

Navaljni je u decembru osuđen za prevaru i dobio je ulovno tri i po godine zatvora.

Njegov brat Oleg dopao je zatvora zbog pronevjere na štetu francuske kozmetičke kompanije.

Presuda je naširoko bila doživljena kao osveta Kremlja za opozicioni rad braće Navalni.

Ruske zatvorske vlasti, koje je podržalo tužilaštvo, tražile su da se ranije izrečena petogodišnja uslovna kazna Navaljnom za drugo krivično djelo preimenuje u zatvorsku navodeći njegove nedavne prekršaje, kao što je recimo kazna od 15 dana zatvora zbog kampanje u metrou koja je bila okarakterisana kao neodobrena.

Navaljni, vodeći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je predvodio masovne proteste u Moskvi 2011. i 2012, odbio je optužbe argumentujući odbijanje time da one nemaju uporište u ruskom zakonu.

Obraćajući se novinarima poslije presude, Navaljni je rekao da je zahtjev za njegovo utamničenje dio plana Kremlja da sputa opoziciju kao i da testira raspoloženje javnosti.

Bonus video: