Varufakis: Ne treba očekivati odlučujući napredak

Sastanak ministara finansija biće održan danas u Briselu, dan prije nego što Atina treba da otplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 750 miliona eura kamata
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 14:32h

Na sastanku ministara finansija eurozone, koji će u biti održan u Briselu, ne bi trebalo očekivati odlučujući napredak u postizanju dogovora, uprkos izvjesnom progresu u pojedinim pitanjima, saopštio je danas grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

Varufakis smatra da su se stavovi dvije strane ipak približili oko pojedinih pitanja i vjeruje da će rješenje biti pronađeno narednih dana, prenose agencije.

„Učinićemo danas sve što možemo da smanjimo tenzije u pogledu likvidnosti“, rekao je Varufakis.

Sastanak ministara finansija biće održan danas u Briselu, dan prije nego što Atina treba da otplati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 750 miliona eura kamata.

Grčki partneri su, međutim, neumoljivi, pa su tako u više navrata odbacili mogućnost današnjeg postizanja kompromisa, koji bi mogao odblokirati puštanje dalje pomoći Atini kojoj prijeti finansijska katastrofa.

Iako konačan sporazum nije na vidiku, grčki zvaničnici se nadaju pozitivnom ishodu pregovora što bi omogućilo da bude odobrena preostala tranša od 7,2 milijarde eura.

„Želimo jasnu potvrdu napretka koji je postignut u razgovorima“, rekao je grčki premijer, Aleksis Cipras na sjednici Vlade.

Bonus video: