NA BIRALIŠTA PONOVO 24. MAJA

Predsjednički izbori u Poljskoj: Komorovski i Duda idu u drugi krug

Prema prvim procjenama, na osnovu anketa na biralištima, u drugi krug idu kandidat opozicionih konzervativaca europoslanik Andžej Duda sa 34,8 odsto glasova birača i neočekivano, tek sa drugog mjesta umjesto kao favorit, sa 32,2 odsto glasova sadašnji predsjednik Bronislav Komorovski sa podrškom vladajuće Građanske platforme
0 komentar(a)
Poljska izbori, Foto: Reuters
Poljska izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 05:10h

Poljake 24. maja čeka i drugi krug izbora za predsjednika Poljske pošto danas, u prvom krugu direktnih izbora, preko 30 miliona birača nije dalo nijednom od 11 kandidata za šefa države više od 50 odsto glasova.

Prema prvim procjenama, na osnovu anketa na biralištima, u drugi krug idu kandidat opozicionih konzervativaca europoslanik Andžej Duda sa 34,8 odsto glasova birača i neočekivano, tek sa drugog mjesta umjesto kao favorit, sa 32,2 odsto glasova sadašnji predsjednik Bronislav Komorovski sa podrškom vladajuće Građanske platforme.

Izborne procjene objavile su odmah nakon zatvaranja 27.000 birališta u 21 čas poljske televizije TVP i TVN, a neočekivano veliki broj glasova, čitavu petinu, osvojio je aktivista i nekadašnji roker Pavel Kukiz.

Izborni duel favorita, kandidata vladajuće liberalne Građanske platforme, sadašnjeg predsjednika Komorovskog i 43-godišnjeg pravnika, nekadašnjeg saradnika pokojnog predsjednika Poljske Leha Kačinjskog, na čije političko nasljeđe se tokom kampanje pozivao, Duda, predstavljaće reprizu predsjedničkih izbora iz 2005. i 2010. godine, kada su snage odmjeravali takođe kandidati Građanske platforme Donald Tusk i Prava i Pravde braće Kačinjski.

Komorovski je na čelo države došao u vanrednim okolnostima, usred uzburkanih emocija, nakon tragične avionske nesreće 10. aprila 2010. godine, kada je u pokušaju slijetanja na vojni aerodrom u Smolensku na zapadu Rusije poginuo predsjednik Leh Kačinjski i članovi visoke državne i vojne delegacije - svih 96 putnika i članova posade.

U drugom krugu predizborne procjene raspoloženja birača predviđale su pobjedu Komorovskog i još jedan petogodišnji mandat za predsjednika, koji je za pet godina na funkciji stekao ugled političara sa najvećim povjerenjem Poljaka. 

Analitičari, međutim, podsjećaju na izbore 1995. godinu kada su Poljaci odlazili u postelju uvjereni da su birači dali drugi mandat legendarnom vođi pokreta otpora Poljaka komunistima, dobitniku Nobelove nagrade za mir Lehu Valensi, a probudili su se narednog dana sa novim šefom države, mladim postkomunistom Aleksandrom Kvašnjevskim.

Komorovski je neočekivanu prednost Dude ocijenio kao upozorenje birača i sebi i poljskoj vladi premijerke Eve Kopač, a obratio se sa apelom za podršku svim biračima koji su razočarani ovakvim ishodom. 

Na izbore je izašlo 49,4 odsto Poljaka sa pravom glasa.