Poljaci biraju novog predsjednika, Komorovski favorit za drugi krug

U drugom krugu predizborne prognoze predviđaju da će Komorovski dobiti povjerenje Poljaka da zemlju vodi i narednih pet godina
0 komentar(a)
Poljska, predsjednički kandidati, Foto: Reuters
Poljska, predsjednički kandidati, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2015. 07:20h

Poljaci danas biraju novog predsjednika za narednih pet godina, a među 11 kandidata, glavni favorit za vjerovatni drugi krug 24. maja je sadašnji šef države Bronjislav Komorovski.

Na preko 27.000 birališta širom Poljske i u inostranstvu od sedam sati jutros oko 30 miliona birača odlučuje da li će vjerovatni drugi krug izbora ponovo kao i prije pet godina biti duel dve glavne stranke centra i desnice - vladajuće Gradjanske platforme čiju podršku ima Komorovski ili opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog i njenog kandidata, jednog od saradnika pokojnog predsjednika Leha Kačinjskog, evroposlanika Andžeja Dude.

Prema posljednjem istraživanju raspoloženja poljskih birača, u prvom krugu Komorovski bi osvojio 38 odsto glasova, Duda 28 odsto, dok je na trećem mjestu aktivista i nekadašnji roker Pavel Kukiz sa 17 odsto glasova.

U drugom krugu predizborne prognoze predviđaju da će Komorovski dobiti povjerenje Poljaka da zemlju vodi i narednih pet godina.

Ostali kandidati, među njima gromoglasno najavljivano novo lice ljevice, Magdalena Ogurekm koja je privukla pažnju svjetskih medija zbog mladosti, ljepote i predusretljivosti prema Rusiji pošto je na početku kampanje izjavila da bi umjesto netrpeljivosti ćaskala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ili radikalni poljski nacionalista Januš Korvin Mike, na izborima su prije u ulozi statista sa šansom samo na jednocifreni postotak glasova.

Ovo su prvi predsjednički izbori u Poljskoj u kojoj među kandidatima nema lidera glavnih političkih partija, a razdor na ionako oslabljenoj ljevici izazvala je odluka lidera Saveza demokratske ljevice, bivšeg premijera Lešeka Milera, da njen kandidat bude anonimna Ogurekova, u kojoj su Poljaci vidjeli prije medijsku barbiku nego ozbiljnog kandidata kome bi dali svoj glas.

Više vodećih predstavnika Saveza demokratske ljevice najavilo je da će svoj glas dati sadašnjem predsjedniku Komorovskom.

"Najveće političke stranke u Poljskoj prave budale od birača. Umjesto kandidata, nominovali su glumce. I gospođa Ogurek i gospodin Duda igraju uloge koje im je napisao neko drugi. Neki glume boje, neki gore, ali generalno gledano to nije normalna kampanja", kazala je povodom kampanje poljska režiserka Agnješka Holand.

Do sada su Poljaci samo jednom odlučili u prvom krugu, 2000. godine, kada je svoj drugi predsjednički mandat osvojio Aleksandar Kvašnjevski.

Prve prognoze na osnovu anketa na biralištima poljske televizije objaviće večeras čim se u devet sati zatvore.

Bonus video: