Slovačka: Srušio se leteći automobil

Prema izjavama očevidaca nesreće, automobil je padao sa padobranom posljednjih 300 metara a u udesu mu je polomljeno krilo i oštećen prednji dio
2 komentar(a)
Leteći automobil, Foto: Screenshot (YouTube)
Leteći automobil, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.05.2015. 08:42h

Blizu Njitre na jugu Slovačke srušio se u petak tokom probnog leta slovački leteći automobil ali pilot se izvukao samo ugruvan pošto je uspio da aktivira padobran, javljaju slovački mediji.

Letećim automobilom upravljao je njegov pronalazač, 54-godišnji Štefan Klajn, na jednom od probnih letova koji se obavljaju praktično svakodnevno, pošto kompanija AeroMobil želi ovaj prototip da pusti u serijsku proizvodnju 2017. godine.

"Pilot je bio potresen ali sam je izašao iz olupine", kazala je portparol lokalne policije Božena Bruhterova.

"Sa bolovima leđa prevezen je u bolnicu", dodao je portparol slovačkih vatrogasaca Viljam Panski.

Prema izjavama očevidaca nesreće, automobil je padao sa padobranom posljednjih 300 metara a u udesu mu je polomljeno krilo i oštećen prednji dio.

Pronalazač i pilot Štefan Klajn ideju vozila koje bi u sebi spojilo avion i automobil razvija već 20 godina a kompanija AeroMobil predstavila je leteći automobil prošle jeseni u Beču i odmah je izazvao veliku pažnju.

"To je novo prevozno sredstvo koje bi moglo da bude veoma efikasno na razdaljinama od 500 do 1.200 kilometara", kazao je tada Klajn.

Domet kao avion leteći automobil ima do 700 kilometara, na drumu nešto dalje, pokreće ga elisa, na drumu se kreće maksimalnom brzinom od 160 kilometara na čas a u vazduhu brzinom od 60 kilometara na čas.

Prototip je zamišljen kao dvosjed a tim oko Štefana Klajna računa da cijena ne bi trebalo da bude osjetno veća od cijena sportskih automobila.

Bonus video: