JAČA POZICIJA NEGO RANIJE

Kameron formira većinsku vladu, najavio referendum o EU

Kameron je zauzeo pomirljiv ton, čestitavši bivšem koalicionom partneru lideru Liberaldemokrata Niku Klegu i opozicionom lideru laburista Edu Milibandu koji su ranije danas podnijeli ostavke na funkcije zbog neuspjeha svojih stranaka na izborima
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 05:52h

Konzervativna partija je danas osvojila pobjedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, osvojivši neočekivanu većinu čime premijer Dejvid Kameron dobija još jaču poziciju nego ranije.

Poslije sastanka sa kraljicom Elizabetom, Kameron je najavio da će formirati većinsku konzervativnu vladu, prenosi AP.

On je zauzeo pomirljiv ton, čestitavši bivšem koalicionom partneru lideru Liberaldemokrata Niku Klegu i opozicionom lideru laburista Edu Milibandu koji su ranije danas podnijeli ostavke na funkcije zbog neuspjeha svojih stranaka na izborima.

Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila je ukupno 331 od 650 mjesta u Donjem domu parlamenta konačni su rezultati izbora, prenijele su danas agencije.

Pet godina nakon što nisu uspjeli da osvoje potrebnih 326 glasova da samostalno vladaju pa su ušli u koaliciju s liberalnim demokratama, Kameron sada, poslije jučerašnjih parlamentarnih izbora, može da oformi konzervativnu vladu, navodi AFP.

Glavni rivali, laburisti, imaju 232 mjesta, Škotska nacionalna partija 56 a liberal demokrate samo osam koliko ima i Demokratska partija unionista.

Šin Fejn ima četiri mjesta a velška partija Plejd Kimri i Socijaldemokratska i laburistička partija po tri, Unionistička partija Alstera dva, a po jedno mjesto Ukip, Partija zelenih Engleske i Velsa i Nezavisni 1, prenijele su agencije.

Rezultat je došao kao šok za sve, pošto su višemjesečne ankete predočavale da dvije velike partije (konzervativci i laburisti) imaju približan broj glasača i da nijedna neće doći u poziciju da osvoji ukupnu većinu.

Neke agencije za istraživanje priznale su da je nešto pošlo naopako, ali ne mogu još da razumiju šta.

Laburisti i liberal demokrate pretrpjele su najveće gubitke nakon čega su lideri obje partije podnijeli ostavke.

Britanski premijer izjavio je danas da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU.

On je istovremeno obećao Škotskoj najveći mogući stepen autonomije nakon što je ostvario ubedljivu pobjedu na jučerašnjim izborima, javio je Rojters.

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", kazao je Kameron novinarima nakon što se sreo sa kraljicom Elizabetom u vezi početka procesa formiranja nove vlade.

On je dodao da će što je prije moguće realizovati i plan o davanju većih ovlašćenja Škotskoj koja je na nedavnom referendumu o nezavisnosti većinu glasova dala Škotskoj nacionalnoj partiji.

Rezultat je došao kao šok za sve, pošto su višemjesečne ankete predočavale da dvije velike partije imaju približan broj glasača i da nijedna neće doći u poziciju da osvoji ukupnu većinu.

Lideri čak tri britanske stranke podnijeli su danas ostavke zbog nezadovoljavajućih rezultata svojih stranaka na parlamentarnim izborima u toj zemlji, objavili su danas britanski mediji.

Vođa najveće opozicione Laburističke stranke Ed Miliband, čija je partija osvojila čak 100 mesta u parlamentu manje od pobjedničke Konzervativne stranke, objavio je danas da podnosi ostavku, nakon što su nešto ranije isto učinili lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž i vođa Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg, prenio je Rojters.

"Vrijeme je da neko drugi stane na čelo stranke", rekao je danas Miliband, koji je uprkos nezadovoljavajućim rezultatima svoje stranke ipak zadržao svoje mjesto poslanika u parlamentu. "Britaniji je potrebna jaka Laburistička stranka, koja će moći ponovno da se uzdigne poslije ovog poraza", istakao je Miliband.

Lider evroskeptičnog i desničarskog UKIP-a Faraž je nešto ranije saopštio da daje ostavku na mjesto predsjednika stranke pošto nije uspio da u svojoj izbornoj jedinici osvoji većinu glasova i time ni mjesto u novom sazivu parlamenta, ali je dodao da ne isključuje da će u nekom trenutku ponovo željeti da dođe na čelo stranke.

"U septembru će se održati novi unutarstranački izbori i ja ću tokom ovog ljeta odlučiti da li da se ponovo takmičim za mjesto predsjednika stranke", rekao je Faraž novinarima u Londonu.

On je uoči izbora obećao da će dati ostavku na mjesto lidera UKIP-a ako ne osvoji mjesto u parlamentu, a danas je izjavio da "drži do svoje riječi".

Faraž je u izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, osvojio manje glasova od kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, bivšeg aktiviste UKIP-a, pokazali su rezultati juče održanih izbora.

Stranka UKIP, koja ni do sada nije imala nijedno mjesto u parlamentu, osvojila je na jučerašnjim izborima gotovo 3,8 miliona glasova, ali pošto je u velikom broju izbornih jedinica bila druga ili treća, ni sada nije dobila nijedno mjesto u donjem domu britanskog parlamenta.

Nezadovoljan rezultatima svoje stranke na izborima, ostavku je danas dao i lider Socijal-demokrata Nik Kleg, inače zamjenik britanskog premijera.

Kleg, koji je 2010. doveo svoju stranku na mesto mlađeg partnera u vladi premijera Dejvida Kamerona, vođe Konzervativne stranke, zadržao je na jučerašnjim izborima svoje mjesto u parlamentu, ali su ga izgubili mnoge njegove partijske kolege.

Najnoviji, iako još uvijek preliminarni rezultati posle prebrojavanja glasova sa gotovo svih izbornih jedinica u Britaniji, pokazuju da su Liberal-demokrati osvojili samo osam mjesta u parlamentu, prema 57 iz ranijeg saziva.

"Jasno je da su ti rezultati gori nego što sam mogao da pomislim. Moram da preuzmem odgovornost pa zato objavljujem da ću dati ostavku na mjesto lidera Liberalno-demokratske stranke", izjavio je vidno umorni Kleg na konferenciji za štampu.

Oland čestitao Kameronu

Francuski predsjednik Fransoa Oland čestitao je britanskom premijeru Dejvidu Kameronu na izbornoj pobjedi.

On je pozvao Kameruna u Pariz da bi razgovarali o međunarodnim pitanjima i EU.

Kameron je čestitku Olanda objavio na tviteru, prenosi Rojters. 

Britanski premijer je ranije danas najavio da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU. 

On je istovremeno obećao Škotskoj najveći mogući stepen autonomije nakon što je ostvario ubjedljivu pobjedu na jučerašnjim izborima, javio je Rojters. 

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", kazao je Kameron novinarima nakon što se sreo sa kraljicom Elizabetom u vezi početka procesa formiranja nove vlade.