Njemački brod spasio 200 migranata

Njemačka je u Sredozemlje poslala dva broda, fregatu "Hesen" i brod za snadbijevanje "Berlin"
0 komentar(a)
imigranti spasavanje, Foto: Shutterstock
imigranti spasavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2015. 16:14h

Brod njemačke mornarice danas je u Sredozemnom moru pružio pomoć brodu na kojem je bilo oko 200 migranata, saopštilo je njemačko Ministarstvo odbrane.

"Primili smo hitan poziv jutros oko 09 sati od itallijanskih zvaničnika", rekao je novinarima portparol njemačkog Ministarstva odbrane.

On je dodao da je njemački brod "Hesen" pritekao u pomoć migrantima, koji su se nalazili na drvenom brodu na oko 250 kilometara južno od italijanskog ostrva Lampeduza, i potom počeo da ih evakuiše. Prema njegovim riječima, putnici će u saradnji sa italijanskim vlastima biti prebačeni na italijansku obalu, prenosi AFP. Njemačka je u Sredozemlje poslala dva broda, fregatu "Hesen" i brod za snadbijevanje "Berlin". Na samitu održanom u Briselu prošlog mjeseca, njemačka kancelarka Angela Merkel je u svrhu spasavanja migranata u Sredozemnom moru ponudila dva broda, koja su prethodno korišćena u misiji protiv pirata "Atalanta" kod Roga Afrike. Na brodovima se nalaze splavovi i prsluci za spašavanje, ćebad i sanitetski materijal, kao i sedam ljekara. Oko 750 migranata poginulo je 19. aprila kada je brod na kojem su se nalazili potonuo na putu od Libije ka jugu Italije. Četiri dana kasnije lideri EU utrostručili su budžet za akcije spasavanja migranata sa sjeverne obale Afrike. Više od 5.000 migranata se u prethodnih 18 mjeseci utopilo pri pokušaju da se domognu obala Evrope.

Bonus video: