8. MAJ

Evropa obilježava 70 godina od poraza nacizma

Fransoa Oland izjavio je uoči ceremonije da pobjeda 8. maja nije bila dominacija jedne nacije nad drugom, već je to bila pobjeda ideala nad totalitarnom ideologijom
54 pregleda 0 komentar(a)
Džon Keri, Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Loran Fabijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.05.2015. 11:20h

Lideri i građani širom Evrope manifestacijama i komemoracijama obilježavaju 70 godina od pobjede nad nacizmom i kraja Drugog svjetskog rata.

Rusija slavi pobjedu ceremonijom i vojnom paradom koja će sjutra biti održana u Moskvi, što izaziva diplomatske tenzije zbog ruske uloge u ukrajinskom konfliktu, prenosi AP.

U međuvremenu, Poljska je održala ceremoniju koja je alternativa moskovskoj.

Evropski lideri upozoravaju, međutim, na nove, savremene prijetnje koje postoje danas, kao što su rat u Ukrajini i islamski ekstremizam, navodi AFP.

U Parizu, bulevar Šanzelize je zatvoren za saobraćaj zbog zvanične povorke i vojne parade koja će biti održana.

Predsjednik Francuske Fransoa Oland izjavio je uoči ceremonije da pobjeda 8. maja nije bila dominacija jedne nacije nad drugom, već je to bila pobjeda ideala nad totalitarnom ideologijom.

Oland je upozorio na "terorizam koji nas može pogoditi, kao i rasizam i antisemitizam".

Američki državni sekretar Džon Keri i ambasador SAD u Francuskoj priključili su se šefu francuske diplomatije Loranu Fabijusu i položili vijence na Grob neznanom vojniku, u znak priznanja ulozi SAD u oslobađanju Francuske od njemačke okupacije, navodi AP.

Keri je izrazio podršku svoje zemlje Evropi suočenoj sa novim prijetnjama, pohvalivši njeno "vođstvo u borbi" protiv Islamske države.

Ceremonije su održane i u Poljskoj, gdje su se predsedniku Bronislavu Komorovskom pridružili generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, kao i predsjednici Ukrajine i nekoliko centralnoevropskih zemalja na lokaciji gdje su Njemci ispalili prve hice protiv Poljske početkom rata 1. septembra 1939.

Njemačka je obilježila kraj rata i zajedničkom sednicom parlamenta na kojoj je predsjednik skupštine Norbert Lamert izjavio:"Danas se sjećamo miliona žrtava nezabilježene kampanje uništenja drugih naroda, Slovena, kao i Jevreja u Evropi", prenio je AFP.

Velika Britanija će kasnije danas dvominutnim ćutanjem obilježiti momenat kada je premijer u vrijeme rata Vinston Čerčil održao svoj istorijski govor najavljujući završetak konflikta.