Gorbačov: Lideri ne poštuju narod SSSR-a

"Ignorisati mogućnost da se demonstrira odnos prema toj borbi protiv fašizma koju je vodio Sovjetski Savez predstavlja nepoštovanje prema narodima koji su imali ogromne žrtve, to je nepoštovanje prema bezgraničnoj hrabrosti", rekao je Gorbačov
84 pregleda 2 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Beta-AP
Mihail Gorbačov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.05.2015. 11:10h

Odbijanje zapadnih lidera da prisustvuju obilježavanju Pobjede nad fašizmom u Moskvi je nepoštovanje naroda bivšeg Sovjetskog Saveza, ocijenio je Mihail Gorbačov.

"Ignorisati mogućnost da se demonstrira odnos prema toj borbi protiv fašizma koju je vodio Sovjetski Savez predstavlja nepoštovanje prema narodima koji su imali ogromne žrtve, to je nepoštovanje prema bezgraničnoj hrabrosti", rekao je Gorbačov Interfaksu.

Po njegovim riječima, bez Rusije nije bilo moguće pobijediti fašizam, i nejasno je gdje bi se on zaustavio. "Ako neki političari to ne razumiju, to je njihov problem, ali sam ubijeđen da narodi u svijetu to razumiju", dodao je Gorbačov.

"Postoje Amerikanci, a postoje i američke vlasti. Vlasti SAD rješavaju svoje ideološke i političke zadatke, i time se i objašnjava njihov nedolazak u Moskvu na svečanosti", rekao je bivši sovjetski lider.

On je ocijenio da je njemačka kancelarka Angela Merkel odbila da dođe 9. maja u Moskvu pod jakim pritiskom Vašingtona.

Gorbačov je ocijenio da nemačka kancelarka, koja će stići u Moskvu 10. maja, nije mogla u potpunosti da odbije dolazak.

"Angela Merkel nije mogla da ne dođe i ne oda poštu sovjetskom narodu u borbi protiv fašizma. Njena pozicija je dobro poznata - ona je antifašista", rekao je Gorbačov.

Angela Merkel će stići u Moskvu 10. maja, dan nakon Parade pobjede, kada će razgovarati sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ona je ranije izjavila da je, bez obzira na "duboka razilaženja, uključujući i o Ukrajini", za nju veoma važno da zajedno sa ruskim predsjednikom položi vijenac na grob Neznanom junaku, kako bi odala poštu milionima poginulih u Drugom svjetskom ratu.

Bonus video: