Gribauskajte: Postsovjetski imperijalizam najveća prijetnja za Evropu

"Za Litvance, Poljake i druge narode Evrope rat nije završio 8. maja 1945. godine. Stradali smo dalje zbog nove okupacije i nove diktature, novih okrutnosti i zbog masovnih deportacija. Čak 300.000 Litvanaca je deportovano i smješteno u gulage. Mnogo njih je tamo pobijeno ili pomrlo u neljudskim uslovima"
62 pregleda 4 komentar(a)
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Dalija Gribauskajte, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 09:22h

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte poručila je pred proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata u Gdanjsku da Rusija nije izvukla nikakve pouke iz ratnih strahota a da je danas najveća prijetnja za Evropu obnavljanje ruske agresije i postsovjetski imperijalizam.

"Nakon 70 godina mir u Evropi je ponovo ugrožen. Oni koji sebe nazivaju pobjednicima i oslobodiocima Evrope započeli su sada novi rat protiv suverene države i njene slobodne volje da odluči sama o svojoj budućnosti", kazala je uoči dolaska u Gdanjsk poljskoj novinskoj agenciji PAP litvanska predsjednica.

Gribauskajte je podsjetila da je završetak rata istočnom dijelu Evrope donio nove totalitarne režime.

"Za Litvance, Poljake i druge narode Evrope rat nije završio 8. maja 1945. godine. Stradali smo dalje zbog nove okupacije i nove diktature, novih okrutnosti i zbog masovnih deportacija. Čak 300.000 Litvanaca je deportovano i smješteno u gulage. Mnogo njih je tamo pobijeno ili pomrlo u neljudskim uslovima. Danas, kao dio slobodne i demokratske Evrope ne možemo da podlegnemo ucjenama agresora", kazala je predsjednica.

Za razliku od Rusije koja to nije učinila, po ocjeni Dalije Gribauskajte, Evropa je izvukla pouke iz strahota Drugog svjetskog rata i njeni narodi su uspjeli da prevaziđu neprijateljstvo i ujedinjavaju se kako bi postigli mir, bezbjednost, slobodu i prosperitet.

"Sada smo suočeni sa istom agresijom i istim imperijalističkim ciljevima kao prije 70 godina i moramo da branimo naše vrijednosti i principe od države koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN. Nikada ne smijemo da dozvolim da neko uništi ono što je postignuto kroz pomirenje, integraciju i naporan rad Evrope", rekla je Gribauskajte.

Kao dokaz da su te prijetnje od strane Rusije realne predsjednica Litvanije navela je nenajavljene ruske vojne vježbe i letove ruskih vojnih aviona nad Baltikom.

Sporazum iz Minska se po riječima litvanske predsjednice ne poštuje.

Ukrajina je preduzela niz koraka da primjeni sporazum u praksi, dok, kako je kazala Gribauskajte poljskoj agenciji, ruske vojne jedinice zajedno sa kolaborantima nastavljaju da narušavaju prekid vatre.

"S obzirom na to, nema povoda za ukidanje sankcija Rusiji", rekla je predsjednica.

Dalija Gribauskajte kazala je da danas dolazi u Gdanjsk, na poluostrvo Vesterplate gdje je 1. septembra 1939. godine počeo Drugi svjetski rat zato što ta bolesna lekcija istorije nikada ne smije da bude zaboravljena.

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski okuplja danas na proslavi jubilarne godišnjice kraja rata predsjednike postkomunističkih zemalja Evropske unije a očekuju se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Proslava je počela juče, konferencijom istoričara koji traže odgovor kakve pouke je Evropa izvukla ili nije izvukla nakon rata a danas popodne pridružiće im se i šefovi država i vlada koji su prihvatili poziv Komorovskog.

Bonus video: